Thursday, February 28, 2019

Jarovce – Kittsee: Pozoruhodnosti hraničného priechodu

V limuzínach Airport Taxi Bratislava ním prevážame desiatky klientov denne. Keďže sú naším cieľom väčšinou Viedeň, Bratislava alebo Schwechat, málokomu napadne, že aj hraničný priechod Jarovce – Kittsee má svoje zaujímavosti.

kostol Jarovce
zdroj: www.jarovce.sk

Jarovce vznikli dvakrát


Znie to síce čudne, ale je to tak. Na území dnešných Jaroviec existovala obec už začiatkom 13. storočia. V listine z roku 1208 sa dokonca spomína jej meno: Ban. V 15. storočí však zanikla. Spôsobili to jednak boje medzi vojskami Mateja Korvína a nemeckého cisára Fridricha III. a jednak morová epidémia. Tam, kde nezostalo ani živej duše, sa však v prvej polovici 16. storočia objavili Chorváti a založili novú obec. A tak vznikli Jarovce po druhý raz.

Aj vznik kostola v Jarovciach má dve verzie


Kostol, ktorý v Jarovciach nájdete blízko domu smútku, je najstarší v petržalskej oblasti. Keby ste sa miestnych opýtali, ako vznikol, jedni by vám možno tvrdili, že ho postavili obyvatelia obce v druhej polovici 18. storočia. Druhí by vám zasa rozpovedali príbeh o grófovi Zichym, že raz zbadal miestnych ľudí zhromaždených okolo kaplnky na cintoríne a keď sa dozvedel, že je to ich kostol, prejavil svoje prekvapenie majiteľovi tejto oblasti grófovi Eszterházymu. To grófa Eszterházyho podnietilo k tomu, aby dal miestnym postaviť kostol nový. Niekto by vám možno porozprával obe verzie naraz. Isté však je, že ani k jednej, ani k druhej nejestvujú písomné dôkazy.

Eszterházyovci v Kittsee


Kým gróf Mikuláš Esterházy sa v Jarovciach postaral o kostol, knieža Pavol Eszterházy zaúradoval v Kittsee. Vďaka nemu totiž tamojší barokový zámok, ktorý postavili v 17. storočí, dostal súčasnú podobu. Pavol si o jedno storočie neskôr povedal, že objekt je síce fajn, ale predsa len by sa mu zišla rekonštrukcia. Tak získalo Kittsee vo svojom centre pamätihodnosť, ktorá sa teší obdivu dodnes.

kittsee
zdroj: www.burgenland.info

Kittsee je rekordmanom aj vďaka Slovákom


Kým Jarovce majú okolo 2300 obyvateľov, Kittsee si už niekoľko rokov udržiava status najrýchlejšie rastúcej obce v Rakúsku. A to aj vďaka záujmu, ktorý o Kittsee prejavujú Slováci. Zatiaľčo v roku 2011 žilo v obci 2176 obyvateľov, v súčasnosti je ich už okolo 3100. Z toho takmer polovicu tvoria Slováci. Za povšimnutie stojí, že materská škola v obci je najväčšou v Burgenlande a rodným jazykom väčšiny detí je slovenčina.

Schoko-Csárda, ktorej ťažko odolať Milovníci čokolády by návštevu obce Kittsee rozhodne nemali spájať s rýchlym presunom na Schwechat, do Viedne alebo do Bratislavy. V dedine totiž sídli čokoládovňa, ktorú vedie už tretia generácia rodiny Hauswirthovcov. Pôvodne viedenská cukráreň založená v roku 1949 sa postupne rozrástla natoľko, že sa Franz Hauswirth rozhodol presťahovať ju do svojej rodnej obce. Jeho syn sa zasa postaral o to, aby sa čokoládové dobroty preslávili nielen v Rakúsku, ale aj v celej Európe, Amerike a v Austrálii. V Kittsee sídli aj podniková predajňa Schoko-Csárda, na ktorú by ste určite potrebovali viac času, než stačí našim limuzínam, aby vás dopravili z Viedne do Bratislavy.