Thursday, August 13, 2020

Čo robiť vo Viedni, keď prší?

Es regnet“ – akoby povedali v Rakúsku. Čo robiť, keď vo Viedni prší? Naplánovali ste si deň vo Viedni, odviezli ste sa taxíkom Airport Bratislava Viedeň a tam naozaj prší. „Kein problem!“ – v reči Viedenčanov.

Aj pre tieto prípady má Viedeň hneď niekoľko možností, ako stráviť deň príjemným programom a odniesť si tie najlepšie zážitky a nové informácie.

Múzeum prírodných vied (Naturhistorisches Museum)

 

Ako prvé stavíme na klasiku. Vydáme sa na cestu rozmanitosťou prírody, ktorá berie dych. Kde inde ako do Múzea prírodných vied na Marien-Theresien Platz neďaleko Hofburgu, ktoré patrí k najväčším prírodovedným múzeám sveta s rozlohou 8700m2.

 

Na jednom mieste objavíte dejiny Zeme od hmyzu, cez drahokamy a minerály až po dinosaury. Skvostom zbierky je jednoznačne 29 500 rokov stará tzv. „Willendorfská Venuša", ktorá bola objavená v roku 1908 v dolnorakúskom Wachau.

 

Návštevníkov určite zaujme digitálne planetárium s najmodernejšou fulldome technikou (vybavenou na projekciu obrazu na vnútornú polguľovú plochu), miestnosť dinosaurov plná kostier a fosílií a tiež najväčšia a najstaršia zbierka meteoritov na svete.

Dajte si rande s históriou planéty Zem a krásami prírody.

Umeleckohistorické múzeum (Kunsthistorisches Museum)

 

Pokiaľ vás láka kultúra a umenie, hneď oproti Múzeu prírodných vied môžete navštíviť Umeleckohistorické múzeum. Pochádza  z roku 1891 a návštevníci majú možnosť prezrieť si tie najvýznamnejšie umelecké zbierky sveta.

Obrazová galéria múzea je domovom čestných diel západoeurópskych dejín umenia – diela Raffaela, Vermeera, Velazqueza, Rubensa, Rembrandta, Dürera, Tiziána, Tintoretta a najväčšej zbierky Bruegelových diel. Fascinujúce poklady dávnych kultúr približuje zbierka antická a egyptsko – orientálna.

 

Nechajte sa vtiahnuť do čias dávno minulých a spoznávajte ich cez umelecké diela, čo zachytávajú ich atmosféru.

 

Vo Viedni je ešte niekoľko múzeí umenia. Určite si nájdete to, ktoré naplno splní vaše očakávania.

Technické múzeum (Technisches Museum)

 

Ak patríte k priaznivcom priemyslu, dopravy alebo technológií, potom je pre vás ako stvorené Technické múzeum na obchodnej ulici Mariahilfer Strasse.

Okrem stálych expozícií z  histórie vecí každodennej potreby, významu energií, mobility, médií, ťažkého priemyslu a ďalších sa tu konajú rôzne zaujímavé, edukačné krátkodobé výstavy a prezentácie. Za zmienku stojí viac ako 60 exponátov železničných vozňov.

 

Základom filozofie tohto múzea sa stali inovácie, ukotvenie v súčasnosti a budúcnosti, spoluúčasť a medzinárodná perspektíva, pričom jeho aktivity sa riadia myšlienkou udržateľnosti.


Technisches Museum

Dom hudby (Haus der Musik)

 

Pre milovníkov hudby je tu jedno z najmladších viedenských múzeí – Haus der Musik, keďže vzniklo len v roku 2000 v historickom paláci arcivojvodu Karla v starom meste. Ide o interaktívne 4-podlažné múzeu, ktoré pozýva návštevníkov do sveta hudby a hry tónov.

 

Na tomto mieste si vypočujete hudbu, ale taktiež môžete zvuky a tóny vidieť, cítiť a sami si ich vytvoriť. „Zahráte“ si Mozartovu hru s kockami, deti pôjdu na „zoo“ koncert a tí odvážnejší zoberú do ruky dirigentskú paličku a budú virtuálne viesť celú Viedenskú filharmóniu.

Nechajte sa niesť na vlne hudby.

Dom motýľov (Schmetterlinghaus)

Pre nežnejšie nátury je výborným miestom Motýlí dom, ktorý sa nachádza za Hofburgom na okraji Burggarten v zrekonštruovanom secesnom skleníku. Jedinečná tropická oáza pokoja a oddychu, kde stretnete viac ako 500 druhov voľne žijúcich a lietajúcich motýľov a môžete pozorovať ich život od larvy, cez kuklu až po samotného nádherného motýľa.

Celkovú atmosféru Domu motýľov dotvára aj prostredie prispôsobené ich životu – teplota a vlhkosť vzduchu, jaskyňa, vodopád, tropická flóra a pod. Toto všetko v kombinácii s dažďom bubnujúcim na steny skleníka bude nezabudnuteľným zážitkom pre každého turistu.

Vinotéky „Heuriger

 

Keďže o vašu cestu do Viedne sa postará Airport Taxi Bratislava, môžete sa nechať vlákať do niektorej z miestnych „Heuriger“ vinární a dopriať si ochutnávku lahodných bielych vín. Tento špeciálny druh pohostinských podnikov ponúka víno z vlastných viníc a občerstvenie v podobe domácich špecialít. Od roku 2019 sú „Heuriger“ zaradené do kultúrneho dedičstva UNESCO.

 

Poznámka: Vzhľadom na obmedzenia v súvislosti s „COVID-19“ sa o dostupnosti jednotlivých zaujímavostí a pamiatok pre turistov informujte priamo na internetových stránkach mesta Viedeň.

Objednajte si taxík Airport Wien Schwechat

 

Aj jeden upršaný deň vo Viedni sa môže zmeniť na nádherný zážitok. Z centra Bratislavy alebo z letiska Bratislava pre vás zabezpečíme spoľahlivú osobnú prepravu a po dni strávenom vo Viedni vás opäť privezieme späť.

 

Cestou domov, pozorujúc kvapky dažďa stekajúce po okenných tabuliach komfortnej limuzíny, budete v mysli triediť všetky pamiatky, informácie a okamihy.

 

Objednajte si váš taxík Bratislava Viedeň Schwechat a zažite atrakcie a prekvapenia, ktoré má pre vás pripravené Viedeň vo svojich historických budovách.


Ak niečo nestihnete, nevadí. Nabudúce vás opäť radi odvezieme.

 

Zdroje:

https://www.wien.info,

https://www.shutterstock.com