Monday, September 28, 2020

Spoznajte Viedenský les na okraji miliónovej metropoly

Vedeli ste, že...Viedeň leží na západnom okraji tzv. Viedenskej panvy a rozprestiera sa po miernych svahoch Viedenského lesa? Áno, Viedeň má aj svoj les.

Plánujete cestu do Viedne, ktorú vám v komforte a pohodlí zabezpečí taxi služba Bratislava Schwechat Taxi a premýšľate nad inými možnosťami, ako stráviť chvíle vo Viedni?

Spoznajte Viedenský les. Práve v období jesene budete očarení nielen farbami, ale aj pestrým programom, ktorý ponúka pre svojich návštevníkov.

Biosférický park

Viedenský les je od roku 2005 vyhlásený UNESCO-m za biosférický park. Je to ocenenie, ktoré sa udeľuje územiam s mimoriadnym kultúrnym a prírodným bohatstvom.

Viedeň ako svetová metropola, ktorá leží sčasti aj v biosférickom parku, je nielen niečo zvláštne ale dokonca jedinečné, čo sa týka celého sveta.

Biosférický park Viedenský les sa rozprestiera v západnej časti na ploche 9 900 ha a spadá do neho 7 mestských obvodov - Hietzing, Penzing, Ottakring, Hernals, Währing, Döbling a Liesing.

Poslaním tohto biosférického parku je predovšetkým ochrana prírody tam, kde ju životný priestor a rastlinné a živočíšne druhy potrebujú, ale zároveň umožniť ďalší rozvoj regiónu prostredníctvom zodpovedného hospodárenia.


biosfericky park

Viedenský les pre turistov

Návštevníci tu môžu obdivovať viac ako 30 druhov lesov, 23 druhov trávnatých porastov, 2 000 rastlinných druhov, 150 druhov hniezdiacich vtákov a množstvo ďalších ohrozených živočíšnych druhov, napr. jaštericu zelenú alebo sovu obyčajnú. Vyberte sa na niektorú z rôznorodých vychádzok Viedenským lesom s odborným sprievodcom a určite sa dozviete viac.

Okrem toho patrí k tejto jedinečnej prírodnej rezervácii 16 chránených krajinných oblastí a 4 prírodné parky a tiež nespočetné lúky, pastviny, polia a vinohrady.

Napínavým a poučným bude pre vás určite Deň druhovej rozmanitosti, ktorý sa koná každý rok v inej časti prírodnej rezervácie. Ide o deň plný skúmania rôznych životných prostredí v rámci tohto parku, bohatého programu pre rodičov s deťmi a pestrej palety kulinárskych regionálnych špecialít. Naplánujte si výlet práve na tento deň alebo ktorýkoľvek iný deň, lebo aktivity pre milovníkov prírody tu bývajú takmer každodenne.

Pre tých, ktorí majú radi prechádzky typickými vinárskymi osadami, je Viedenský les tiež tým správnym miestom. Nakuknite do útulných vínnych šenkov, kde ochutnáte mladé víno alebo do pokojných odľahlých záhrad, ktoré hostia svojich návštevníkov kvalitným jedlom a nápojmi s viedenskou hudbou v pozadí. Mimochodom, Viedeň je jediné veľkomesto s vinohradmi, ktoré sú v jeho vnútri.

Ideálny relax pre turistov

Viedenský les je ideálnou prímestskou rekreačnou zónou. Turisti aj obyvatelia sa sem ľahko dostanú mestskou hromadnou dopravou a potom sa môžu vydať po niektorej z bohatej siete vyznačených vychádzkových ciest alebo turistických trás.

Viedenčania považujú za najobľúbenejšie kopce Leopoldsberg a Kahlenberg. Na kopci Kahlenberg sa nachádza už od roku 1887 „Stefaniewarte“ (vyhliadková veža), ktorá poskytuje nádherné panoramatické výhľady na samotnú Viedeň aj Viedenský les. Počas jasných dní môžete obdivovať až 70 km vzdialené horské masívy Schneeberg- a Raxmassiv – posledné výbežky Álp.

Pre návštevníkov sú k dispozícii informačné centrá, tzv. infopointy, ktoré nájdete na najfrekventovanejších miestach prírodnej rezervácie. Dostanete tu množstvo informácií o faune a flóre tejto krajinnej oblasti a máte k dispozícii možnosti pre oddych alebo aktívne trávenie času počas vašej zastávky. Určite ochutnajte niečo z miestnych produktov.

Dokonca sa môžete zúčastniť na niektorej z aktivít na ochranu krajiny organizovanej v tomto biosférickom parku a prispieť k ochrane tunajších cenných biotopov. Pozrite si ich prehľad a harmonogram na internetovej stránke.

Poznámka: Vzhľadom na obmedzenia v súvislosti s „COVID-19“ sa o aktuálnej situácii a prípadných obmedzeniach pre turistov informujte priamo na internetových stránkach mesta Viedeň.

Spoľahlivá súkromná taxi služba Viedeň - Bratislava a späť

Prejdite sa Viedenským lesom, zapojte sa do niektorej z práve prebiehajúcich dobrovoľníckych brigád, pokochajte sa výhľadmi z niektorého kopca a strávte príjemný deň v prírode a pritom stále vo Viedni.

Aj takéto možnosti poskytuje Viedeň pre svojich obyvateľov a návštevníkov.

Naša spoločnosť poskytuje zase bezpečné a pohodlné transfery - aj z/do Bratislavy (centra a letiska) na/z letisko Schwechat Vienna. Pozrite si našu ponuku a objednajte si váš komfortný taxík.

Zdroje: 

https://www.wien.info/, http://bpww.at/