Monday, September 7, 2020

Bratislava ako zelené mesto

 Môžeme dať Bratislave prívlastok zelená? Predstavu o Bratislave ako o meste, kde pulzuje život, biznis a zábava možno zmeníte, keď navštívite niektorú zo zelených oddychových zón priamo v meste. Objavujte parky a záhrady, kde si dáte pauzu pri vašom spoznávaní dejín a kultúry. Prepojte históriu s prírodou a oddychom v strede veľkomesta.

Ak patríte k turistom, ktorí pri návšteve miest vyhľadávajú priestory pre oddych a prírodu, vezme vás Taxi Bratislava nielen na cestu do centra Bratislavy, ale aj na krátku prehliadku zelenej Bratislavy.

Máte chuť na prestávku počas vášho spoznávania Bratislavy alebo zmenu myšlienok po dôležitom obchodnom stretnutí? Nech sa páči, určite si vyberiete.

bratislava tyrsak

Bratislavské záhrady

Vašu návštevu Bratislavského hradu si môžete predĺžiť prechádzkou v barokovej záhrade zrekonštruovanej podľa plánov z čias Márie Terézie.

Priamo v centre Bratislavy sa núka promenáda na Hviezdoslavovom námestí s alejou, fontánami a s množstvom príležitostných podujatí. Parčík s Kačacou fontánou na Šafárikovom námestí alebo Medická záhrada sú ďalšími možnosťami vašej zastávky počas prehliadky mesta.

Letný palác grófa Grassalkovicha obklopený Grassalkovichovou záhradou láka turistov hlavne kvôli prezidentskej aleji stromov, ktoré tu vysadili hlavy štátov počas ich návštevy Slovenska.

Botanická záhrada

Botanická záhrada na nábreží Dunaja založená v roku 1942 pôsobí na návštevníkov ako balzam na dušu a tiež poskytuje pastvu pre oči. Záhrada je vybudovaná na pozemku okolo vilky Lafranconi na rozlohe 6,6 ha.

Vo vnútri skleníkov môžu turisti obdivovať tropické a subtropické úžitkové plodiny, austrálske kvetiny, zbierku paliem, araukárií, cykasov, kaktusov a sukulentov, ale tiež fikusy, paprade, orchidey alebo bromélie.

Vonkajšia expozícia zahŕňa približne 120 druhov ruží, rozličné typy skaliek a skalničiek, cudzokrajné a domáce dreviny, letničkové a trvalkové záhony a tiež zimuvzdorné a mrazuvzdorné kaktusy, stredomorskú vegetáciu a dokonca japonskú záhradu.

Pre návštevníkov je sprístupnená od apríla do októbra.

Sad Janka Kráľa

Obľúbené miesto pre športovcov aj rodiny s deťmi je zároveň najstarším verejným parkom v strednej Európe. Rozprestiera sa medzi Starým mostom a Novým mostom v bratislavskej Petržalke na rozlohe 42 ha.

Stromové aleje, priestranné lúky, cestičky pretínajúce celý park a drobná architektúra sú typickými prvkami tohto parku. Malé priestory kruhovitého tvaru ozdobené prvkami zverokruhu poskytujú priestor pre súkromie návštevníkov.

Nájdete tu jedinečný záhradný altánok, ktorý bol pôvodne vežou františkánskeho kostola a tiež sochu Janka Kráľa, po ktorej je park pomenovaný.

Sad Janka Kráľa má v súčasnosti kultúrno-spoločenskú funkciu. Isto stihnete aj niektoré z kultúrnych podujatí, ktoré sa organizujú na nábreží Dunaja.

Horský park

Ak hľadáte mestský park v strede mesta s pôvodným lesným prostredím, potom máme pre vár tip - Horský park z konca 19. storočia. Vďaka svojmu charakteru je príjemným miestom pre prechádzky alebo športové aktivity.

Tisy, lipy, platany, ginká a rôzne cudzokrajné ihličnany predstavujú len ukážku zo stromov, ktoré rastú v tomto lesoparku a v tieni ktorých nájdete príjemný oddych. Históriu lesoparku môžete spoznávať prechádzkou po edukačnom chodníku.

V zrenovovanej 130-ročnej historickej horárni si určite doprajte krátku pauzu a občerstvenie v štýle bratislavských špecialít počas sledovania kultúrneho podujatia, ktoré sa tu počas leta organizujú.

Spojte kultúru, oddych a pobyt na čerstvom vzduchu návštevou Horského parku.

Železná studienka

Kto by nepoznal Železnú studienku? Málokto, keďže ide o jednu z najznámejších bratislavských rekreačných lokalít. Nachádza sa na južnom okraji chránenej oblasti Malé Karpaty a patrí k Bratislavskému lesoparku.

Synonymum zelenej oázy pre milovníkov prírody, obľúbený cieľ rodinných výletov a horských cykloturistík, vyhľadávané miesto pre pikniky a opekačky s priateľmi, či tajných zákutí pre romantické duše.

Potok Vydrica, ktorý preteká cez Železnú studničku spolu so sústavou 4 jazier, poháňal v minulosti 9 mlynov. Zrekonštruovaný mlyn Klepáč je v súčasnosti miestom, kde si môžete dopriať občerstvenie počas vašich potuliek Železnou studničkou.

Pre váš prechádzkový alebo piknikový program bude pekným spestrením člnkovanie na jazere. Od štvrtka do nedele sa môžete sedačkovou lanovkou vyviezť zo Železnej studničky na vrch Kamzík s panoramatickým pohľadom na široké okolie.

Určite si nájdete dôvod pre návštevu tohto lesoparku kedykoľvek počas roku. Možností pre aktívny aj pasívny oddych je tu veľa.

Zaujímavé a upokojujúce pohľady sa vám naskytnú aj počas prechádzky pozdĺž Dunaja (pešo alebo na bicykli).

Ak toho chcete stihnúť viac, požičajte si bicykel a prejdite si tieto miesta na 2 kolesách. Služba Bikesharing – Žlté bicykle je k dispozícii na 73 dokovacích staniciach v 4 mestských častiach: Staré Mesto, Nové Mesto, Ružinov a Petržalka.

Vyberte sa na aktívnu prehliadku zelenej Bratislavy.

Taxi Bratislava – Schwechat - Viedeň

Počas septembra si stále môžete vychutnať Bratislavu a jej parky, záhrady a lesoparky. Posedieť si na lavičke, prejsť sa lesoparkom, popri Dunaji, ponoriť sa do atmosféry pokoja alebo virvaru s ostatnými návštevníkmi. Toto všetko Bratislava ponúka.

Možno je Bratislava pre vás len krátkou zastávkou na ceste do Viedne. Užite si tie chvíle podľa vašich predstáv a o vašu bezpečnú cestu do Viedne sa tiež postará Airport Taxi Bratislava.

Taxi služba Airport Bratislava Viedeň zabezpečuje transferovú osobnú prepravu z Bratislavy (centra alebo letiska) do Viedne (letisko alebo centrum) turistom a ostatným klientom kedykoľvek počas dňa a 7 dní v týždni.

Ak je pred vami práve takáto cesta, objednajte si spoľahlivú a pohodlnú taxi službu.

 

Zdroje:

https://www.visitbratislava.com/sk, 

https://www.citylife.sk/, 

https://www.shutterstock.com/