Sunday, January 10, 2021

Umývanie rúk sa zrodilo vo Viedni

Pravidelne si umývajte ruky. Umývajte si ruky. Umývajte si ruky. Hlavne teraz si opakujeme toto pravidlo a aj ho dodržiavame na každom kroku. V súčasnej situácii sa dezinfekcia rúk stala povinnosťou. Vedeli ste, že táto myšlienka sa zrodila priamo vo Viedni? Urobme malú zmenu a nazrime do histórie Viedne úzko prepojenej so súčasnosťou.

Naša súkromná taxi služba Bratislava Airport Taxi vás stále bezpečne a spoľahlivo odvezie do centra mesta Viedeň alebo na letisko Schwechat, kedykoľvek to budete potrebovať.

Každý deň sa staráme o to, aby vaša cesta – súkromná alebo služobná – prebehla hladko, pokojne a prišli ste zdraví do vášho cieľa.

Veríme, že dodržiavate odporúčané pravidlá ako ROR (Rúško – Odstup – Ruky), aby ste chránili seba aj svoje okolie.

Ako to teda je s tým základným pravidlom hygieny rúk? Poďme na krátku exkurziu do histórie Viedne a nezabudneme ani na miesta, kde si aj teraz môžete kúpiť pravé viedenské mydlo. Možno vám to príde ako vhodný darček z vašej cesty alebo drobný suvenír, ktorý pripomenie súčasnú situáciu.

Semmelweis a mydlo

Teória hygieny pochádza od Ignáca Semmelweisa, ktorý predbehol svoju dobu a zaznamenal skutočnú revolúciu v dejinách lekárstva.

Rovnako ako vtedy, aj dnes totižto platí, že pravidelné umývanie a dezinfekcia rúk pomáhajú veľkou mierou predchádzať infekciám. A tým zachraňovať ľudské životy.

mydlo Semmelweis

Začiatok revolúcie v oblasti hygieny

Mladý maďarský lekár, Ignác Filip Semmelweis, sa v polovici 19.storočia presťahoval do Viedne za prácou v tunajšej Všeobecnej nemocnici. Tu si rýchlo všimol, že na lekármi vedenom pôrodnom oddelení zomiera veľké množstvo matiek na popôrodnú horúčku. Na rozdiel od oddelenia, kde pracovali pôrodné asistentky a na toto ochorenie onemocnelo menej žien.

Ignác Semmelweis chcel nájsť dôvod, prečo tomu tak je a postupne zistil, že je tu súvislosť medzi nedostatočnou hygienou lekárov a úmrtnosťou matiek. Preto sa Semmelweis zvykne označovať aj ako „záchranca matiek“.

Že by bola v druhej polovici 19. storočia hygiena rúk taká revolučná? Že či. Jeho teória vyvolávala veľké diskusie a napäté vzťahy s kolegami, keďže si dovolil spochybniť zavedenú a osvedčenú prax tej doby. Častokrát bol označovaný za fantastu alebo pomätenca. Dokonca dostal výpoveď a vrátil sa späť do Maďarska.

Semmelweis sa nikdy nevedel zmieriť s odmietnutím a neuznaním svojich dobových poznatkov. Zomrel za nie veľmi vyjasnených okolností v ústave pre chorobomyseľných vo Viedni - Döblingu.

Semmelweisov reflex

Poznáte tento pojem? V aglofónnych krajinách sa používa „Semmelweisov reflex“ na označenie prvotného odmietania určitého vedeckého poznatku alebo informácie bez akejkoľvek vlastnej snahy o jeho overenie alebo analýzu.

Tak sa Semmelweis dostal nielen do histórie, ale aj do encyklopédií.

Inšpirované viedenskou tradíciou

Vzhľadom na súčasnú situáciu je hygiene rúk venovaná obzvlášť veľká pozornosť. S tým vám môžu pomôcť aj viedenské mydlá inšpirované tradíciou v bio kvalite od Wiener Seifenmanufaktur.

Od roku 2006 sa tu vyrábajú mydlá podľa receptúry viedenského mydlára Friedricha Weissa. V ich širokom sortimente produktov nájdete aj pár kuriozít. Jeden by si nemyslel, že mydlom si môžete aj vyčistiť zuby. Alebo?

Veríme, že hygiena rúk patrí k vašim každodenným stereotypom a pravidelne ju realizujete.

Bezpečnosť je jednou z našich priorít. Nielen na cestách.

Bezpečne na letisko aj do centra Viedne

Ak chodievate pravidelne na letisko do Viedne, do Bratislavy, do Budapešti alebo do Prahy, zabezpečíme pre vás spoľahlivú a komfortnú transferovú jazdu.

Naše služby poskytujeme klientom aj turistom už viac ako 25 rokov. Ich kvalitu si overte sami alebo prostredníctvom referencií našich klientov.

Vašu budúcu cestu na letisko alebo do centra Viedne si objednáte rýchlo pomocou online formulára: https://bratislava-airport-taxi.com/sk/objednavka/. O jej bezpečnosť, vrátane hygieny rúk, sa radi postaráme.

Zdroje: www.wien.info, www.shutterstock.com