Monday, November 30, 2020

Kam chodia praví Viedenčania?

S istotou môžeme povedať, že Viedeň poskytuje pre návštevníkov veľké množstvo zážitkov. Pozrime sa však na tie, ktoré odporúčajú praví Viedenčania.

„Prídete do Viedne a máte veľké množstvo miest, kam sa môžete vydať. Čo však poviete na objavovanie Viedne podľa odporúčaní pravých Viedenčanov?“ podnecuje svojich klientov na netradičné zážitky Dušan Ďuriška, zástupca Bratislava Airport Transfers.

Bratislava Airport Taxi zabezpečuje transferové jazdy Bratislava – Viedeň niekoľkokrát denne a prirodzene sa zaujíma o život a dianie v cieľových destináciách.

Mnohé z nich zisťujeme, aby sme dali našim klientom perfektné tipy, ako stráviť čas v týchto mestách. Ďalšie nám povedia sami klienti. Počas 45-minútovej jazdy z Bratislavy do Viedne sa vždy nájde priestor na rozhovor s klientmi. Samozrejme, pokiaľ chce mať klient súkromie, plne to rešpektujeme,“ vysvetľuje ďalej Dušan Ďuriška z tejto taxi služby.

1.Dóm sv. Štefana a južná veža

Začneme niečím klasickým. Dóm sv. Štefana ste si už určite pozreli zdola. Dokonca ste si urobili s týmto gotickým gigantom aj pekné selfie, keďže „cikcak“ vzor strechy vynikajúco kontrastuje s oblohou.

A teraz sa ešte vydajte na vrchol 136,5 metrov vysokej južnej veže. Fenomenálny výhľad a krátky kondičný tréning po 340-tich schodoch za to stojí.

dom sv stefana


2. Sacherova torta v „Alterwiener“ kaviarni

Absolútna nevyhnutnosť. Ako pravý Viedenčan sedíte v jednej z početných starých viedenských kaviarní, pijete vašu obľúbenú kávu a odkrajujete si zo sacherovej torty s množstvom šľahačky. Môžete predstierať, že čítate noviny a pritom nenútene sledujete turistov a pravých Viedenčanov.

3. Falcov hrob na centrálnom cintoríne

Falco patrí do Viedne ako ruské koleso a zlá nálada. Aj tí, ktorí neobľubujú pop idol 80. rokov, poznajú pár textov jeho piesní. A keďže jeho hrob je určite jedným z desiatich najnevkusnejších hrobov na centrálnom cintoríne, stojí za to ho vidieť.

4. Rozdiel a umiestnenie KHM a NHM

Spoľahlivé označenie pravého Viedenčana úzko súvisí s muzeálnou scénou. Po prvé, táto osoba vie v spánku vysvetliť, čo znamenajú skratky KHM a NHM. Po druhé, táto osoba vie okamžite, bez ohľadu na to odkiaľ prichádza na Maria-Theresien Platz, povedať, ktoré múzeum je plné umenia a ktoré je plné vypchatých zvierat. Pomôcka – pred NHM je socha slona.

Ide o to, že by ste mali navštíviť obidve múzeá aspoň raz. KHM, kvôli množstvu diel, najlepšie stokrát.

5. Heuriger „Herrgott aus Sta“

Pravidelná návšteva Heurigeru patrí ku kľúčovým gastronomickým zážitkom Viedenčanov. Je dôležité odlíšiť autentické reštaurácie, ako je práve táto, od tých, ktoré navštevujú iba turisti.

Z „Herrgott aus Sta“ odchádzajú skutoční Viedenčania s lesklými perami. A nie od Labella, ale z pečeného bravčového mäsa. Zároveň si tu môžete vypočuť viedenský recitál v štýle Karla Hodinu.

6. Krátka prehliadka zámku Schönbrunn

Počas adventu ste si určite dali punč s výhľadom na tento hrad.

Videli ste však letné sídlo Habsburgovcov zvnútra? Písací stôl Franza Jozefa, Sisin toaletný stolík alebo čínsky kabinet Márie Terézie - tu rýchlo získate pocit, že cestujete späť v čase. A ešte si doplníte historické fakty, ktoré ste v škole prespali.

7. Voziť sa skleneným výťahom u Steffla

Pozor na zámenu s južnou vežou Dómu sv. Štefana, ktorú ľudia tiež nazývajú Steffl.

Toto je nákupné centrum na ulici Kärntner Straße, kde temperamentné dámy viedenskej „high society“ nakupujú (aj) svetlomodré košele pre svojich dospievajúcich synov.

Skutočnou čerešničkou obchodného domu je sklenený výťah na jeho fasáde. S ním sa môžete voziť hore-dolu, koľko len chcete.

8. Jazda na kolotoči Praterturm

Tí naj Viedenčania si to mieria dosť vysoko. Aspoň raz ročne sa vyberú do Prátra a tu si objednajú jazdu na reťazovom kolotoči Praterturm. Vo výške 117 metrov sa nechávajú ovievať viedenským vetrom a tešia sa, že bravčové v Schweizerhaus si naplánovali dať až po tejto jazde.

Vybrali ste si? Čo navštívite pri najbližšom výlete do Viedne a budete sa pri tom tváriť ako pravý Viedenčan? Necháme na vás.

Poznámka: Vzhľadom na obmedzenia v súvislosti s „COVID-19“ sa o aktuálnej situácii a prípadných obmedzeniach pre turistov informujte priamo na internetových stránkach mesta Viedeň.

Do Viedne, na letisko Schwechat aj na letisko Bratislava

Spokojnosť klientov so službami, bezpečnosť a komfort počas jazdy sú hlavné priority našej súkromnej taxi služby.

Ak sa chystáte na letisko Bratislava alebo Schwechat, objednajte si online osobnú prepravu podľa vašich požiadaviek. Ostatné nechajte na nás. O vašu spoľahlivú jazdu bez stresov sa radi postaráme.

Ak ste náš už vyskúšali, budeme radi, keď nám zanecháte krátku a výstižnú referenciu.

Zdroje: https://www.shutterstock.com/, https://goodnight.at/magazin/freizeit/