Monday, November 9, 2020

Stále jazdíme do Viedne – do najzelenšieho mesta sveta

Informáciu o tom, že sa Viedeň stala najzelenším mestom sveta 2020, sme vám priniesli v blogu o viedenských viniciach. Chcete si ísť najzelenšie mesto sveta pozrieť sami? Pohodlnú a bezpečnú jazdu do centra Viedne vám aj v týchto dňoch zabezpečí služba Bratislava Airport Taxi.

„Denne, aj v tomto období, s nami cestuje niekoľko desiatok turistov a klientov za svojimi pracovnými povinnosťami. Bezpečnosť, spoľahlivosť a komfort počas jazdy sú našimi prioritami, ktoré klienti oceňujú. Na druhej strane je tu náš záujem o klienta, aj keď zabuchne dvere automobilu pri odchode. Práve formou našich blogových príspevkov dávame tipy pre efektívne trávenie času vo vybranom meste a prinášame novinky, ktoré sa týchto miest týkajú,“ vysvetľuje význam blogu Dušan Ďuriška z Bratislava Airport Taxi.

S ohľadom na tento príspevok dodáva: „Možno informácie o Viedni ako o najzelenšom meste sveta na prvý pohľad nesúvisia s naším klientom. No my vieme, že mnoho našich klientov je ekologicky orientovaných a táto téma je pre nich zaujímavá. Rovnako ako pre nových klientov, ktorí vyhľadávajú práve takéto časti miest počas ich súkromných alebo služobných ciest. Čo klient, to iné záujmy – u našich klientov to platí viacnásobne.“

Poďme sa teda pozrieť bližšie na to, prečo Viedeň získala tento titul a ako si naši klienti môžu vychutnať zelenú Viedeň počas svojej najbližšej návštevy.


Čo robí Viedeň tak zelenou?


Viedeň získava 30 % svojich celkových energetických potrieb z obnoviteľných zdrojov. 50 % obyvateľstva využíva prepravu do práce verejnou dopravou, pričom väčšina je držiteľom ročného predplateného preukazu pre cestovanie hromadnou dopravou. Aj turisti sa pomocou verejnej dopravy dostanú jednoducho kdekoľvek a kedykoľvek.

Viedeň je ako stvorená aj pre peších turistov, či milovníkov jázd a prehliadok miest na bicykli. Podľa portálu www.walkscore.com je hodnotená 100 bodmi zo 100.

Prístup k veľkému počtu verejných zelených plôch, programy recyklácie a kompostovania a tiež 135 poľnohospodárskych a farmárskych trhov sú ďalšími kritériami, za ktoré vďačí Viedeň svojmu prvenstvu.

Všetky tieto kritériá hodnotí americká spoločnosť Resonance pri vytváraní zoznamu najzelenších miest spomedzi 50 najnavštevovanejších miest sveta.



zelena viedeň


Vo Viedni je energia taktiež umením



Viedenské elektrárne síce zabezpečujú čistú energiu, ale vďaka umeleckému a kreatívnemu dizajnu sú zároveň súčasťou panorámy mesta. Aj počas prehliadok mesta so sprievodcom môžete nazrieť do zákulisia techniky a dozvedieť sa, aké opatrenia na ochranu životného prostredia a podnebia sa robia vo Viedni.

Obľúbeným fotografickým motívom je spaľovňa odpadu Spittelau, ktorej farebná fasáda je prerobená podľa ekologického architekta Friedensreicha Hundertwassera. Návštevníci počas prehliadky získajú prehľad o viedenskom systéme nakladania s odpadmi, recykláciou, ako aj o ekologickej výrobe tepla a teplej vody.

Najnovšie sú vo Viedni dokonca povinné solárne energetické systémy pre všetky nové budovy v meste.


Zelené plochy tvoria polovicu mesta



Parky a prímestské rekreačné oblasti sú všade, kam sa pozriete. Ak sa budete pohybovať len v centre mesta, môžete si dopriať krátku prestávku alebo príjemnú prechádzku v niektorom z prekrásnych mestských parkov.

Vo Viedenskom mestskom parku, ktorý je doslova posiaty sochami a pomníkmi, sa môžete odfotografovať pri jednej z najčastejšie fotografovaných sôch na svete – pri zlatej soche Johanna Straussa. Alebo si vyberiete inú slávnu postavu do vášho albumu. Mestský park bol prvým verejným parkom a do roku 1956 sa platil poplatok za to, že ste si posedeli v kresle v tomto parku.

Obdivovatelia cisárovnej Sisi musia určite navštíviť jej pomník v parku Volksgarten, kde môžete taktiež obdivovať viac ako 400 druhov ruží. Pomník cisára Františka I., manžela cisárovnej Sisi, si prezriete zase v zámockom parku Burggarten spolu so sochou hudobného génia Mozarta. V záhrade Burggarten sa nachádza palmový skleník, ktorého súčasťou je nádherný pavilón motýľov. Obidve záhrady patria k svetovému kultúrnemu dedičstvu.

Radničný park, park Sigmunda Freuda a park Bruna Kreiského sú ďalšie parky v centre mesta Viedeň, ktoré odporúča bedeker. Vyberte si ten, ktorý budete mať najbližšie a načerpajte energiu pre ďalšie obdivovanie Viedne.

Najlepšie potraviny na miestnom trhu



Miestne farmárske trhy zásobujú Viedeň tými najlepšími potravinami. Hlavne v súčasnej situácii obmedzeného osobného predaja sa rozrastá koncepcia podpory nákupov od miestnych výrobcov.

Miestni poľnohospodári dodávajú regionálnu škálu produktov s ohľadom na kvalitu a udržateľnosť. Ide o produkty ako víno, med, bylinky, domáce mäso, ale aj zeleninu a ovocie. Predaj z dvora je možný vo Viedni na viac ako 100 miestach. Mnohí z týchto výrobcom prešli teraz na online obchodovanie a doručovanie svojich produktov priamo k zákazníkom.

Známe a veľmi populárne sú miestne trhy - Karmelitermarkt, Naschmarkt, Rochusmarkt, Kutschkermarkt alebo Meiselmarkt. Potravinové stánky na viedenských trhoch sú stále otvorené, aby dodávali denne čerstvé ovocie a zeleninu špičkovej kvality.

Poznámka: Vzhľadom na obmedzenia v súvislosti s „COVID-19“ sa o aktuálnej situácii a prípadných obmedzeniach pre turistov informujte priamo na internetových stránkach mesta Viedeň.


Ako vyzerá zelená Viedeň: 




Transferové jazdy na letiská s Bratislava Airport Taxi



Súkromnú taxi službu môžete stále využívať aj pre vaše jednorázové, či pravidelné transfery z Bratislavy na letisko Vieden, na letisko do Prahy, aj na letisko do Budapešti.

Vašu jazdu si objednáte pohodlne online. Cenotvorba je jasná a transparentná. Dopredu viete, koľko za váš transfer zaplatíte, keďže ceny sú pre jednotlivé trasy a možnosti prepravy zadané fixne.

Pri organizovaní vašej budúcej služobnej alebo súkromnej jazdy na letisko sa určite obráťte na nás.

A keď budete vo Viedni, sami si vytvorte názor, či je skutočne najzelenším mestom sveta. Je iné niečo 1-krát vidieť, ako o tom 100-krát čítať.



Zdroje: https://www.wien.info/, https://nasebio-eko.sk/, https://www.shutterstock.com/, www.youtube.com