Thursday, March 25, 2021

7 praktických informácií pre pohodlný pobyt vo Viedni

Viete, kedy sa hovorí: Cítim sa ako „Američan v Paríži“? Praktické informácie, ako sú bezplatné Wi-Fi pripojenia, turistické kancelárie, fungovanie verejnej dopravy, sa vám istotne zídu počas vášho výletu alebo služobnej cesty v hlavnom meste Rakúska. Bezpečnú cestu tam vám zariadime a pridáme aj tipy, ktoré efektívne využijete v prípade potreby a bez časových strát.

Keď sa rozhodnete ísť do Viedne na krátky výlet alebo plánujete dôležité obchodné stretnutie, či odborný seminár, určite privítate praktické informácie, ktoré vám váš pobyt zjednodušia a nestanete sa “Američanom v Paríži“.

O to viac, keď ich budete vedieť skôr, ako vystúpite z nášho súkromného taxíka https://bratislava-airport-taxi.com/sk/ ktorým vás do centra Viedne radi odvezieme.

Pohodovú a bezpečnú cestu do Viedne vám zabezpečíme. Pre príjemný a bezpečný pobyt vo Viedni vám dáme 7 praktických informácií,“ objasňuje Dušan Ďuriška, zástupca transferovej taxi služby Bratislava Airport Taxi.

pohodlny pobyt vo viedni

1. Turistické centrá

Aby bol váš pobyt vo Viedni príjemný a nezabudnuteľný, využite služby turistických informačných centier.

Tie vám poskytnú tipy na vhodné ubytovanie, odporučia reštaurácie a rôzne atrakcie, ktoré musíte vidieť. Vybavia vás informačnými brožúrami, povedia informácie o pamiatkach, predajú viedenskú mestskú kartu (Vienna City Card), s ktorou získate veľa výhod, či dajú tipy na jednodňové výlety.

Informačný pult a počítadlo cestovných lístkov majú vybavené indukčným systémom počúvania a majú bezbariérové prístupy.

2. Prístup na internet (voľná WLAN)

Svoj mobilný telefón, tablet alebo notebook pripojíte na bezplatný prístup na internet na cca 400 miestach v rámci Viedne.

Priamo v centre mesta je to napr. pri Radnici, v Prátri, v MuseumQuartier, na Naschmarkte, na vlakových staniciach a mnohých staniciach metra.

Taktiež môžete využiť grátis Wi-Fi pripojenie v turisticko-informačnej kancelárii na Albertinaplatz v čase otváracích hodín, v centre pre mladých wienXtra alebo v početných reštauráciách.

Všetky hotspoty Wi-Fi nájdete na interaktívnej mape mesta Viedeň.

3. Verejná doprava

Metro premáva vo Viedni denne od cca 5:00 hod do polnoci. Električky a autobusy zvyčajne končia skôr.

Veľmi ľahko si poradíte pomocou online aplikácie WienMobil, ktorú si stiahnete do svojho telefónu. Nočné autobusy jazdia každú noc cez mesto po hlavných trasách.

V piatok večer, v sobotu večer a pred štátnymi sviatkami býva metro v prevádzke dokonca 24 hodín denne (v súčasnosti je však prevádzka nočného metra pozastavená kvôli pandémii).

4. Vienna City Card (Experience Edition)

Doprajte si prístup k jedinečným zážitkom vo Viedni vďaka Vienna City Card.

Kúpou tejto karty získate mimoriadne návštevy múzeí, špeciálne prehliadky, prechádzky so sprievodcom, kulinárske okamihy a exkluzívny prístup do zákulisia mesta.

V rámci jedného roku si budete užívať zľavnené zážitky a výhody počas vašich pobytov vo Viedni. Karta je vystavená na meno a je len v digitálnej forme.

5. Vo Viedni so psom

Vaši štvornohí priatelia potrebujú vo Viedni vodítko a náhubok na všetkých verejných miestach, vrátane parkov.

Maximálne dbajte o čistotu a dodržiavajte pravidlá likvidácie psieho odpadu.

Do múzeí a divadiel, ako aj na detské ihriská a pieskoviská je vstup psov zakázaný (okrem vodiacich psov pre nevidiacich).

Počas prepravy verejnou dopravou potrebujú psy polovičný lístok, pokiaľ nejde o malé plemeno, ktoré máte umiestnené vo vhodnej prenosnej taške.

6. Dávate prepitné?

Aby ste sa vyhli možným trapasom alebo máte vo zvyku dávať prepitné, vo Viedni je „trinkgeld“ zaužívané v mnohých obslužných oblastiach (reštaurácie, taxi služby, kaderníctvo a čerpacie stanice).

Štandardná sadzba je vo výške 5 až 10 %, ale samozrejme závisí od vašej spokojnosti s poskytnutou službou.

7. Štátne sviatky

Pre istotu uvádzame aj štátne sviatky, ktoré sa oslavujú vo Viedni: 1.1., 6.1., 1.5., 26.10., 1.11., 8.12., 25.12. a 26.12., ako aj Veľkonočný pondelok, Turíce a vybrané cirkevné sviatky, ktorých dátumy sa menia každý rok.

Poznámka: Vzhľadom na obmedzenia v súvislosti s „COVID-19“ sa o aktuálnej situácii a prípadných obmedzeniach pre turistov informujte priamo na internetových stránkach mesta Viedeň.

Bezpečné a spoľahlivé transferové jazdy

Denne odvezieme do Viedne (do centra alebo na letisko Schwechat) alebo do Bratislavy (do centra alebo na letisko) niekoľko desiatok návštevníkov a obchodných cestujúcich.

Pohodlnú jazdu komfortným automobilom si objednajte online a vaša cesta začne podľa vašich požiadaviek.

Transferové súkromné taxi služby poskytujeme 365 dní v roku i na letisko do Prahy a do Budapešti.

Ak sa chystáte aj týmto smerom, istotne nás vyskúšajte.

Zdroje:

https://www.wien.info/, https://www.shutterstock.com