Wednesday, March 17, 2021

Preneste sa 1700 rokov späť do Starovekého Ríma

 Len pár kilometrov za hranicami sa môžete ponoriť do atmosféry starobylého Rímskeho mesta Carnuntum a vrátiť sa v čase. Čaká vás Rímska mestská štvrť, Múzeum Carnuntinum, Amfiteáter, či Pohanská brána. Jeho návštevu určite neoľutujete.

Ak by sme odbočili z našej pravidelnej trasy Bratislava (letisko alebo centrum) -  Viedeň (Schwechat alebo centrum mesta), ktorou prepravíme každý deň niekoľko desiatok turistov a obchodných cestujúcich, mohli by sme sa zatúlať do Rímskeho mesta Carnuntum.

Prenesme sa na chvíľu do čias Rímskeho impéria. Predstavte si starých Rimanov, ako sa prechádzajú ulicami mesta; filozofov, čo debatujú medzi chrámovými stĺpmi na rôzne témy; krásne upravené ženy producírujúce sa chodníkmi v rozkvitnutých parkoch; alebo vojakov rímskej légie trénujúcich boje na okraji mesta, či gladiátorov trénujúcich pred súbojmi.

Rímske mesto Carnuntum leží pri obci Petronell-Carnuntum v Rakúsku, približne 25 km od Bratislavy. Ľahko sa sem dostanete autom, vlakom alebo na bicykli.

História hraničného mesta Carnuntum

Carnuntum patrilo k najdôležitejším mestám rímskej provincie Horná Panónia medzi 1. a 4. stor. n. l. s 50 .000 obyvateľmi. Za svoj rozkvet vďačilo hlavne svojej vojensky a ekonomicky strategickej polohe na bezprostrednej hranici Rímskej ríše a v blízkosti križovatky dvoch najfrekventovanejších obchodných ciest (vrátane Jantárovej cesty) v Európe.

Cieľom súčasného mesta Rimanov je živé sprostredkovanie vedeckých výskumov. Nanovo vybudované domy a budovy mestskej štvrte a aj Múzeum Carnuntinum prebúdzajú antiku do nového života.

Zdroj: https://www.carnuntum.at/

Ak ste obdivovateľom starého Ríma, rozhodne si naplánujte výlet práve sem.

Rímska mestská štvrť

Aby si návštevníci užili zlaté časy Rimanov akoby v prítomnosti, bola vybudovaná časť Rímskej mestskej štvrte podľa nálezov a vykopávok archeológov.

Všetky stavby a detaily zariadenia sú vytvorené podľa dlhoročných vedeckých výskumov archeologických nálezov, vrátane architektonických prvkov, spôsobov vykurovania, funkcií jednotlivých budov, rozmiestnenia priestorov aj zariadení.

Ide o modernú kópiu mestskej časti, ktorou sa prenesiete časopriestorom do rímskych čias. Dom Luciusa, Rímske kúpele, či dom obchodníka s olejom si budete prehliadať s údivom.

rimska mestska stvrt rakusko

Múzeum Carnuntinum

Miesto, ktoré nevynechajte pri žiadnej návšteve Carnunta. Samotná stavba múzea Carnuntinum pochádza od dvoch najrenomovanejších architektov Rakúsko-Uhorska - Friedricha Ohmanna a Augusta Kirsteina.

Múzeum bolo slávnostne otvorené v roku 1904 za osobnej prítomnosti cisára Františka Jozefa I. Sú tu uložené rozsiahle zbierky z prvého archeologického výskumu tejto lokality a je prvým svojho druhu v Rakúsku.

Amfiteátre

Priestory mesta Carnuntum ukrývajú  dva amfiteátre, ktoré boli neoddeliteľnou súčasťou miest Rímskej ríše.

Amfiteáter vojenského mesta, ktorý je postavený z kameňa a pochádza z 2. storočia s kapacitou 8.000 divákov. Jeho poloha v blízkosti tábora legionárov prezrádza, že sa používal aj na nácvik pešiakov a tréning jazdcov. Multimediálna výstava vedľa amfiteátra vojenského mesta vás prevedie svetom antických gladiátorov.

Za hranicami civilného mesta (asi 10 minút pešo od Mestskej štvrte Rimanov) sa rozprestiera amfiteáter civilného mesta s kapacitou asi 13.000 divákov. Hneď vedľa tohto amfiteátra bola v roku 2011 objavená Škola gladiátorov Carnunta.

Pohanská brána

Dnes symbol Carnunta, kedysi slávobrána pred hradbami civilného mesta.

Pohanskú bránu nájdete asi 900 m južne od Mestskej štvrte Rimanov. Pôvodne to bol asi monument s pôdorysom štvorca, v strede ktorého bola umiestnená socha cisára v nadživotnej veľkosti.

Vďaka týmto častiam mesta Carnuntum sa presuniete až 1700 rokov dozadu v čase a počas prechádzky celým mestom objavíte istotne ďalšie zákutia z dôb antického Ríma.

Počas slovenských sviatkov máte šancu prejsť sa mestom v spoločnosti slovenského sprievodcu a dozvedieť sa ešte oveľa viac.

Poznámka: Vzhľadom na obmedzenia v súvislosti s „COVID-19“ sa o aktuálnej situácii a prípadných obmedzeniach pre turistov informujte priamo na internetových stránkach mesta Carnuntum.

Výlet a služobná cesta začína s Bratislava Airport Taxi

Po krátkom výlete do histórie Rímskej ríše, tak trochu netradičnej pre Rakúsko, sa vráťme späť do súčasnosti a k vašim plánovaným cestám a výletom.

Keď sa rozhodnete navštíviť a preskúmať nové miesta a destinácie a vaše cesty začnú na letisku vo Viedni, v Bratislave, v Prahe alebo v Budapešti, obráťte sa na našu súkromnú taxi službu.

Rovnako, ak vás čaká cesta – súkromná alebo služobná – do Bratislavy alebo Viedne, objednajte si ju jednoducho a rýchlo pomocou online formulára.

Naši profesionálni a ústretoví vodiči vás odvezú podľa vašich požiadaviek bezpečne, spoľahlivo a včas do vášho cieľa.

Zdroje: https://www.carnuntum.at, www.shutterstock.com/