Tuesday, October 8, 2024

S taxi na Schwechat spoznáte 23 "tvárí" Viedne

Viedeň, mesto s 23 tvárami, čaká na vaše objavenie! Každá z jej štvrtí má svoju jedinečnú atmosféru a niečo, čo vás očarí. Keď sa rozhodnete navštíviť pulzujúce mesto na Dunaji, myslite na pohodlnú a bezpečnú dopravu. Taxi na Schwechat vás komfortne a spoľahlivo dopraví priamo do centra Viedne, aby ste mohli začať svoje dobrodružstvo.

Tip pre turistov: Staré mesto je obvodom (vo Viedni nazývané Bezirk) číslo jeden. Potom sa okolo neho nachádza prstenec 8 obvodov a ďalších 14 okolo týchto ôsmich.

1. Bezirk: Innere Stadt

Chcete zažiť pravú Viedeň? Navštívte 1. obvod! Táto historická štvrť, obklopená kedysi mestskými hradbami, je plná pamiatok a múzeí, ktoré vás prenesú v čase. Je súčasťou svetového dedičstva UNESCO, takže tu zažijete to najlepšie, čo Viedeň ponúka.

2. Bezirk: Leopoldstadt

Leopoldstadt sa rozprestiera medzi Donaukanal a samotným Dunajom. Hneď za bránami historického centra nájdete zelené oázy Prater a Augarten, kde si oddýchnete od mestského ruchu. Ak hľadáte poriadnu dávku zábavy, zamierte do svetoznámeho Wurstelprateru s množstvom zábavných atrakcií a hlavne ikonickým ruským kolesom Riesenrad.

 3. Bezirk: Landstraße

Majestátny barokový zámok Belvedere s krásnymi záhradami, Hundertwasserhaus, Viedenskú koncertnú sieň a Botanickú záhradu – to všetko nájdete práve v tejto štvrti.

4. Bezirk: Wieden

Wieden ako najstaršie viedenské predmestie je dnes pulzujúcim centrom mladých a umelcov. Dominantou obvodu je barokový Karlskirche a kultovým je Bobby's, britsko-americký obchod s potravinami, ktorý je tu už roky.

5. Bezirk: Margareten

Jedinečná zmes starého a nového. Práve odtiaľto pochádza niekoľko známych viedenských osobností ako napríklad Falco a Bruno Kreisky. Dnes tu nájdete pulzujúcu Margaretenstraße a Margaretenplatz, kde sa mieša moderný štýl s rôznorodou gastronómiou.

6. Bezirk: Mariahilf

Mariahilf vás ohromí množstvom obchodov a možností zábavy. Táto živá štvrť s legendárnou nákupnou ulicou Mariahilfer Straße ponúka všetko, čo si len želáte. Od obrovského trhu pod holým nebom Naschmarkt, cez fascinujúci svet morského života v Haus des Meeres až po historické múzeum Haydnhaus.

7. Bezirk: Neubau

Neubau má typickú alternatívnu a hipsterskú atmosféru. Zároveň je lákavá pre milovníkov kultúry vďaka Museumsquartier. Navyše, obľúbený Naschmarkt a nákupná ulica Mariahilfer Straße sú len na skok.

8. Bezirk: Josefstadt

Najmenšia viedenská štvrť, pomenovaná po cisárovi Jozefovi I., ponúka labyrint úzkych uličiek a skrytých dvorov. Pôvab tejto štvrti dodáva bohatá kultúrna scéna s múzeami, kabaretmi a dokonca aj najmenším divadlom na svete.

9. obvod: Alsergrund

Pokojná štvrť strednej triedy zaujme vďaka Volksoper, kostolu Votivkirche, Narrenturm a Múzea Sigmunda Freuda. Určite si pozrite Strudelhofstiege a Servitenviertel s historickými budovami a rozmanitou gastronómiou.

10. Bezirk: Favoriten

Je skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú objaviť mesto mimo vyšľapaných turistických trás. Okrem Viedenskej hlavnej stanice ponúka aj relax v Therme Wien, historické kúpalisko v Art Deco štýle Amalienbad a zábavu v Böhmischer Prater.

11. Bezirk: Simmering

Okrem známeho Zentralfriedhof (hlavný viedenský cintorín a miesto odpočinku takých osobností ako Beethoven, Schubert či Johann Strauss vás ohúri impozantný Gasometer či oáza pokoja Herderpark.

12. Bezirk: Meidling

Dvanásty viedenský obvod ponúka skutočnú rozmanitosť. Zámky Hetzendorf a Atzgersdorf pripomínajú cisársku minulosť, no nesie i stopy robotníckej triedy a migračných tokov.

13. Bezirk: Hietzing

Hietzing je synonymom krásy, luxusu a exkluzivity. Slávny zámok Schönbrunn a jeho rozsiahly park, najstaršia ZOO na svete Schönbrunn ZOO, rozľahlá rezervácia Lainzer Tiergarten, elegantná vila Hermesvilla či Klimtvilla robia z tejto štvrte skutočný raj pre návštevníkov aj miestnych.

14. Bezirk: Penzing

Najlesnatejšia viedenská štvrť sa rozprestiera až do Viedenského lesa a ponúka nekonečné možnosti na prechádzky, pikniky a relax. Nádherná príroda a tiež Technisches Museum (Technické múzeum), Ernst Fuchs Museum, vodný zámok Laudon či štadión Allianz najväčšieho rakúskeho futbalového klubu Rapid Wien vás ľahko nalákajú na návštevu.

15. Bezirk: Rudolfsheim-Fünfhaus

Štvrť, ktorá sa zvykne označovať ako najchudobnejšia, je typická multikultúrnou atmosférou. Známa Wiener Stadthalle, nákupné centrá Meiselmarkt a Lugner City, železničná stanica Westbahnhof sú len niektoré z miest, ktoré dotvárajú charakter štvrte.

16. Bezirk: Ottakring

Štýlové reštaurácie, rozsiahle parky a kultúrna rozmanitosť lákajú najmä študentov a mladé rodiny. Obľúbené miesta ako Brunnenmarkt, Yppenplatz, zámok Wilhelminenberg, vyhliadková veža Jubiläumswarte a Kuffnerovo observatórium dotvárajú jeho výnimočnosť. A samozrejme legendárne pivo Ottakringer, ktoré sa tu varí.

17. Bezirk: Hernals

Hraničí s rozľahlým Viedenským lesom, ideálnym pre prechádzky, cyklotúry a relax. K zaujímavým bodom obvodu patrí barokový zámok Neuwaldegg, park Schwarzenbergpark či manufaktúra na výrobu snehových gulí Wiener Schneekugelmanufaktur.

18. Bezirk: Währing

Währing spája eleganciu a prírodu. Nádherná architektúra, idylické parky a hipsterský šarm z neho robia obľúbené miesto. Početné parky ako Türkenschanzpark alebo "mystický" Sternwartepark sú príťažlivými cieľmi rodinných výletov.

19. Bezirk: Döbling

Vznešená štvrť, známa pestovaním vína a považovaná za jednu z najexkluzívnejších rezidenčných oblastí. Rozprestiera sa do koncov a viníc a je kolískou viedenských vinární Heuriger. Opáčte bývalé predmestia Grinzing a Nussdorf.

20. Bezirk: Brigittenau

Rozprestiera sa medzi Dunajom a Donaukanal a návštevníci si radi pozrú tieto zaujímavé miesta: moderný mrakodrap Millennium Tower, kostol Brigittakirche na rovnomennom námestí Brigittaplatz a samozrejme atrakcie na Donaukanal.

21. obvod: Floridsdorf

Vidiecka idylka bývalej dedinky na severe Viedne vás očarí malebnými vinicami, krištáľovo čistou vodou a tiež rozsiahlymi zelenými plochami s atrakciami ako Floridsdorfer Wasserpark, Donauinsel alebo Alte Donau.

22. Bezirk: Donaustadt

Rozlohou najväčší viedenský obvod je typický rozľahlými parkami a rekreačnými oblasťami - Donaupark, Národný park Donau-Auen, Alte Donau, Donauinsel s nekonečnými možnosťami pre relax a šport. Moderná štvrť Donau City s ikonickou vyhliadkou Donauturm a obrovským nákupným centrom Donauzentrum dodáva tomuto obvodu dynamiku a pulzujúci život.

23. Bezirk: Liesing

Najjužnejší obvod Viedne poteší turistov nádhernými zámkami, ako sú Schloss Liesing, Schloss Rodaun alebo Schloss Alterlaa. Lesy na okraji obvodu vás zlákajú na turistiku a príjemné prechádzky. Sladkou bodkou vašej návštevy bude HEINDL SchokoMuseum.

Pokojná a pohodlná cesta na letisko

Čo viedenská štvrť, to iná atmosféra a miesta pre obdivovanie. V taxi na Schwechat však platí - čo jazda na letisko do Prahy, do Viedne, do Bratislavy alebo do Budapešti, to komfortná, spoľahlivá a bezpečná jazda bez stresov a včas.

Nabudúce si určite rezervujte nerušenú cestu na leteckú dovolenku alebo služobnú cestu s Bratislava Airport Taxi.

 

Zdroje:

https://www.shutterstock.com

https://mojerakusko.sk/vieden/poznate-obvody-viedne/

https://www.visitingvienna.com/mapsgeography/viennadistricts/

https://viennatouristinformation.com/planen/bezirke/