Friday, June 7, 2024

Do Viedne s Taxi na Schwechat - za netradičnými klenotmi mesta

Prísť do Viedne raz - to je len začiatok. Do Viedne treba prichádzať pravidelne a objavovať dobre známe i skryté miesta postupne. Či sa chystáte do Viedne na rodinný výlet, krátku dovolenku alebo služobnú cestu, spoľahnite sa na nerušenú a komfortnú cestu s taxi na Schwechat. Milovníkov histórie a zberateľov zaujímavostí prekvapia veci, ktoré by od Viedne málokto čakal. Lebo v meste cisárov a silnej monarchie sa zrodili aj tieto unikátne veci.

Do Viedne s Taxi

Honosné zámky a paláce, viedenská kaviarenská kultúra, zábavný Prater či viedenský rezeň sú určite klasikou, ktorá robí Viedeň tým, čím je. Ako váš sprievodca na cestách (z Bratislavy do Viedne - centra mesta alebo na letisko Schwechat) vám odkrývame nečakané prekvapenia - lebo toto ste o Viedni možno vôbec nevedeli:

1. Elektrický automobil - prvý z Viedne


Áno, správne čítate. Prvý elektrický automobil na svete bol vyrobený práve vo Viedni. V roku 1898 postavil konštruktér Ferdinand Porsche svoj prvý elektrický automobil. Nazvali ho "Egger-Lohner C.2 Phaeton", alebo krátko "Porsche P1".

Išlo o inovatívny vynález, keďže auto bolo jedno z prvých funkčných elektromobilov na svete. Že by historická metropola už vtedy myslela na budúcnosť bez emisií.

2. Croissanty alebo Viennoiserie (číta sa viener-seri) - chutné raňajky


To nie je len nejaké obyčajné slovo, ale označenie pre to najchutnejšie raňajkové pečivo, ktoré pochádza práve z Viedne.

Práve v 19. storočí bola Viedeň známa i vďaka pečeniu. Koncept, ktorý vznikol vo Viedni, však viac preslávili Francúzi. Reč je o croissantoch, pain au chocolat, brioškách a ďalších dobrotách z lístkového cesta alebo kvaseného cesta s vajíčkami, maslom, mliekom a cukrom.

3. Psychoanalýza - revolúcia v psychológii


Ďalšie prekvapenie alebo známa vec? Isté je, že psychoanalýza sa zrodila vo Viedni. Vďaka Sigmundovi Freudovi, ktorého meno rezonuje v histórii medicíny a psychológie.

Základy psychoanalýzy položil v roku 1899, keď vydal svoje epochálne dielo Výklad snov. Freudove terapeutické úspechy a vedecké práce mu priniesli slávu ďaleko za hranicami Rakúska.

4. Kunstgewerbeschule (škola úžitkového umenia)


Revolučná umelecká a dizajnová škola vznikla vo Viedni v roku 1867. Školu navštevovalo mnoho talentovaných študentov, z ktorých sa stali slávni dizajnéri a umelci, ako napríklad Gustav Klimt, Egon Schiele a Oskar Kokoschka. Zároveň mala obrovský vplyv na dizajn v celej Európe a Severnej Amerike.

5. Thonetka - sériová kaviarenská stolička


Kaviarenská stolička Thonet, návrhára Michaela Thoneta, sa dodnes považuje za jeden z najdôležitejších dizajnových kúskov 19. storočia.

Hlavne stolička číslo 14 spôsobila obrovský boom. Jednoduchý, no elegantný dizajn a inovatívna výrobná technológia z nej urobili nadčasový kus nábytku, ktorý si aj po 160 rokoch zachováva svoju popularitu. V súčasnosti sa vyrába pod číslom 214.

6. Schneepalast Wien - zimná rozprávka v srdci Viedne


Schneepalast Wien, známy aj ako Snežný palác, sa stal unikátnym fenoménom v histórii Viedne. V rokoch 1927/1928 sa v bývalej hale Nordwestbahnhof(železničnej stanice) nachádzala najväčšia krytá lyžiarska hala na svete.

Počas zimnej sezóny sa tu milovníci zimných športov mohli tešiť z lyžovania, korčuľovania a sánkovania na umelom snehu. Pri výrobe umelého snehu sa používala revolučná chladiaca technológia. No po necelom roku bola hala zatvorená.

7. Kone Lipizzaner - symbol elegancie a tradície


Lipizzaner/Lipizzan kone, s typickou bielou a šedou srsťou, tmavou hrivou a chvostom, sú ikonou elegancie, šľachty a jazdeckej virtuozity. Ich história siaha až do 16. storočia a priamo súvisí s Viedňou a Španielskou jazdeckou školou.

Lipizzaner kone boli vyšľachtené v roku 1580 v dedine Lipica na území dnešného Slovinska, vtedy súčasť Rakúskej monarchie.

V roku 1735 boli dovezené do Viedne a stali sa základom dnes už svetoznámej a slávnej Španielskej jazdeckej školy. Precíznosť pohybu koňa Lipizzan v súlade s hudbou je i pre súčasných návštevníkov jedinečným zážitkom.

S taxi na Schwechat alebo na letisko do Bratislavy


Viedeň je plná histórie, kultúry a rôznych prekvapení, ktorými vás ohúri. Príďte ju spoznávať a čerpať z jej nekonečných inšpirácií toľkokrát, koľko si zmyslíte.

Keď sa vydáte na dovolenky či služobné cesty, vyberte si luxusné a bezpečné letiskové taxi na Schwechat, do Bratislavy, do Prahy alebo do Budapešti.

Stačí jednoduchá online objednávka transferového taxi Bratislava Airport Taxi, aby ste pohodlne, spoľahlivo a včas prišli tam, kde sa začnú vaše nové a nezabudnuteľné (letné) dobrodružstvá.

 

Zdroje:

https://www.shutterstock.com

https://www.austria.sk/index/blog-2290-10-veci-o-ktorych-ste-nevedeli-ze-pochadzaju-z-Viedne.htm

https://www.bbc.com/news/business-25934289

https://www.geschichtewiki.wien.gv.at/Schneepalast

https://en.wikipedia.org/wiki/Lipizzan