Friday, May 5, 2023

Bratislava Airport Taxi vás zavedie do Viedne za street artom

 Ulice Viedne ukrývajú neskutočné historické klenoty. Keď sa však prechádzate Viedňou, máte pocit, že ste vo svete umenia pod holým nebom. Na budovách, múroch a plotoch objavíte množstvo malieb súčasného street artu. Poďte na netradičnú expedíciu Viedňou, kde vás odvezie Bratislava Airport transfers.

Vo Viedni prekvitá mestské umenie už nejaké to desaťročie. Svedčia o tom priečelia, steny a fasády budov, priestory metra i ďalšie objekty naprieč celým mestom.

Všade tam sa usídlil street art a priťahuje vaše obdivné pohľady, či sa mestom prechádzate pešo, alebo ho pozorujete spoza okna auta, taxíka, autobusu.

street artom

Miesta pouličného umenia vo Viedni

1. Verejný priestor naprieč mestom

V roku 2004 vznikla inštitúcia „„KÖR Kunst im öffentlichen Raum Wien“, ktorá doteraz podporila temer 300 dočasných a trvalých umeleckých projektov vo verejnom priestore Viedne.

Jeho hlavnou úlohou je oživiť verejné miesta kultúrou a podporiť spoločenskú a kultúrnu diskusiu. Umelecké projekty podporené KÖR musia byť verejne prístupné a rešpektovať myšlienky, aby umenie zažil vo Viedni každý.

2. Viedenské múzeum

Ďalším miestom je Viedenské múzeum (Wien Museum am Karlsplatz), ktoré sa momentálne opravuje a pripravuje na svoje znovuotvorenie. A medzitým stihlo vyzdobiť svoj plot pouličným umením.

3.Projekt Wienerwand

Zaujímavým je rozhodne projekt "Wienerwand" pod patronátom mesta Viedeň.

Vybrané viedenské hradby sa stávajú miestom pre umelecké vyjadrenie kohokoľvek.

Plochy, kde sa môžu novodobí umelci realizovať, vám ukáže symbol "Viedenská holubica".

4. Plochy na Donaukanal

Príznačným centrom street art umenia je Donaukanal. Rokmi sa tu vymaľovala unikátna vonkajšia expozícia, na niektorých miestach pokrytá až centimetrovou vrstvou farby.

5. Umenie pod zemou

Najrýchlejší spôsob, ako sa dostať z bodu A do bodu B vo Viedni, je viedenské metro. No je to aj priestor, kde prekvitá pouličné umenie.

Každý deň sa metrom prevezie asi 1,5 milióna ľudí, ktorí si zároveň poobzerajú a vychutnajú tunajší street art.

Festival pouličného umenia vo Viedni

Prvý festival pouličného umenia Calle Libre sa vo Viedni konal v roku 2014. Teraz je najväčším festivalom svojho druhu v strednej Európe.

Organizuje sa každé leto a spája vizuálne a scénické umenie s novými médiami. Tento rok to od 27.7. do 5.8.2023 bude unikátny 10. ročník.

V roku 2022 sa počas neho maľovalo, striekalo a žúrovalo len na jednom pevnom mieste. 22 umelcov pracovalo na návrhu 400 metrov dlhej steny v priestoroch nepoužívanej železničnej stanice Nordwestbahnhofs vo viedenskej časti Brigittenau.

Prívetivý prístup Viedne k pouličnému umeniu inšpiruje i svetovú street art elitu. Doteraz domáci i zahraniční street art umelci navrhli a realizovali viac ako 70 niekoľko metrov vysokých múrov v 13 obvodoch Viedne.

Farebnejšia Viedeň vďaka street artu

Čoraz viac obyvateľov Viedne prijíma umenie ulice a vďaka tomu sa Viedeň stáva farebnejšou. Jedinou nevýhodou je, že street art diela majú svoj dátum spotreby a časom môžu byť zničené.

Poriadnych pouličných umelcov však ani to neodrádza od prekvapivých umeleckých diel, ktoré môžete obdivovať pri každej návšteve Viedne.

Keď sa tam vyberiete nabudúce, rezervujte si dopredu dokonalé služby Bratislava Airport transfers.

Jednoduchá objednávka, ústretoví vodiči, fixné ceny, luxusné limuzíny a maximálne pohodlie počas cesty sú vysoko oceňované turistami i obchodnými cestujúcimi. Desiatky z nich sa na komfortné a bezpečné taxi služby spoliehajú každý deň.

Vyskúšajte ich pri najbližšej ceste na letisko, na dovolenku alebo na služobnú cestu z Bratislavy (centrum mesta alebo letisko) do Viedne (centrum mesta alebo letisko Schwechat).

Zdroje:

 

https://www.wien.info/de/sightseeing/museen-ausstellungen/street-art-wien-425594

https://www.wien.info/de/sightseeing/museen-ausstellungen/u-bahn-kunst-362182