Friday, October 23, 2020

Do Viedne aj za viedenským vínom

V roku 2020 sa Viedeň stala najzelenším mestom sveta v rebríčku „TOP 10 najzelenších miest“. Niet divu! Okrem nádherných parkov sú to predovšetkým vinice, ktoré sa malebne tiahnu na kopcoch okrajom mesta a vytvárajú neopakovateľné čaro Viedne.

Ak sa rozhodnete, ísť sa o tom presvedčiť, vyskúšajte spoľahlivú a komfortnú taxi službu Bratislava Airport Taxi, vďaka ktorej sa bezpečne dopravíte do centra Viedne. Tam si vyberiete, ktorým smerom sa vydáte na prehliadku vinárstiev a útulných vinární priamo v meste, či v jeho periférii.

Okrem titulu najzelenšieho mesta sveta je Viedeň jedinou svetovou metropolou, ktorá sa na svojom území venuje vinárstvu. Viedenské vinice sa rozkladajú na ploche 700 hektárov, pričom vinárstvo tu má skutočne veľmi dlhú históriu, až z čias starovekého Ríma.

Až 80 % z dopestovaného vína sú vína biele. Špecialitou je tzv. Wiener Gemischter Satz (vína z miešaných výsadieb hrozna na území mesta Viedeň).

Návštevníci aj obyvatelia mesta si môžu viedenské víno vychutnať v početných reštauráciách priamo v meste. Inou možnosťou je návšteva špeciálnych druhov vinární, ktoré sa označujú Heuriger.

vieden vinice

Viedenský Heuriger

Je to pravý viedenský vínny šenk. Spojenie zábavy so živou hudbou, dobrého viedenského vína a výnimočných kulinárskych špecialít ponúka Heuriger Viedenčanom aj turistom. Miesto, kde sa ľudia dobre cítia a kde je každý srdečne vítaný.

V pravom viedenskom Heuriger-e sa podáva výlučne víno z Viedne. Z diaľky ho spoznáte podľa zväzku borovicových vetiev vyvesených do ulice a ceduľou s nápisom „Ausg’steckt“. Dlho neváhajte a vstúpte, aby ste si tú atmosféru užili.

Od roku 2019 je kultúra tradičných viedenských pohostinstiev typu Heutiger súčasťou kultúrneho dedičstva UNESCO.

Pre zaujímavosť, slovo „Heuriger“ je zároveň synonymom vína z tohto roku a môže sa tak nazývať až do 11.novembra.

Nová generácia vína

Nielen dlhá tradícia vína, ale aj mladá súčasná tvár viedenského vinárstva je k dispozícii pre návštevníkov mesta.

Nová generácia vinárov pracuje podľa najnovších poznatkov a experimentuje s exotickými odrodami hrozna. No nezabúda ani na kúzlo tunajšej tradičnej špeciality „Gemischter Satz“, ktorá vznikne zmiešaním rôznych odrôd hrozna rastúcich vedľa seba v jednej vinici.

Navštívte niektorý z moderných, funkčných a architektonicky zložitých vínnych sklepov a porovnajte si to s Heuriger.

Každý rok sú napäto očakávané prehliadky nového ročníka vína, ktoré sa konajú priamo v centre mesta.

Pitie viedenského vína je jednoznačne „in“. Mnoho reštaurácií, vinární a barov vo Viedni má vo svojom nápojom lístku uvedené viedenské vína ako prvé.

Vinice pri Schönbrunne

V zámockom parku Schönbrunnu opäť rastie hrozno, čím sa nanovo obnovila tradícia vinohradu spred roku 1744. V roku 2009 tu známi viedenskí vinári na rozlohe 1000 m² opäť vysadili vinič.

Ich cieľom je zachovanie starej tradície „Wiener Gemischter Satz“, teda viniča rôznych odrôd vysadených na 1 ploche, pričom hrozno sa tiež zberá a spracúva spoločne. Prvá úroda sa z tejto novej zámockej vinice zbierala v roku 2012.

Cez vinicu vedie chodník, na ktorom sa dozviete viac o vývoji a raste viniča.

Viedenské dni vinárskej turistiky

Okolie Viedne víta svojich návštevníkov aj vinárskymi turistickými chodníkmi, samozrejme vrátane ochutnávok vín.

Každý rok (zvyčajne začiatkom októbra) majú návštevníci počas Viedenského dňa vinárskej turistiky príležitosť, poprechádzať sa po Viedenskom vinárskom chodníku. Ide o špeciálny termín - po zvyšok roku je tento chodník pre verejnosť uzavretý, keďže vedie cez súkromné vinice.

Máte hneď 3 možnosti, ako si prezrieť viedenské vinice. Prvá cesta vedie z Neustiftu do Nussdorfu cez Sievering a vinárstva Cobenzl a Grinzing. Druhá trasa vedie zo Strebersdorfu do Stammersdorfu. Počas tretej trasy z Ottakringu do Neuwaldeggu navštívite aj malebný zámok Wilhelminenberg.

Poznámka: Vzhľadom na obmedzenia v súvislosti s „COVID-19“ sa o aktuálnej situácii a prípadných obmedzeniach pre turistov informujte priamo na internetových stránkach mesta Viedeň.

Práve október láka turistov na ochutnávku tohoročných druhov vín. Viedeň má určite, čo ponúknuť z veľkého množstva druhov vína, ktoré sa rodia priamo v tejto metropole a na jej okrajoch. Nechajte sa zlákať a objavujte Viedeň vínnou cestou.

Transfer na letisko Schwechat, Bratislava, Praha, Budapešť

Možnosti, ktoré pre turistov poskytuje Viedeň počas roku, sú rôznorodé a každý si môže vyhliadnuť tú správnu pre seba. Rovnako aj ponuka našich transferov je rôznorodá a istotne si vyberiete.

Pre naše služby je dôležitá presnosť, spoľahlivosť a bezpečnosť. To sú priority oceňované našimi klientmi, ktorí si denne objednávajú komfortnú taxi službu Bratislava Airport Taxi.

Ak sú tieto atribúty dôležité aj pre vás, pre vašu budúcu trasu do centra Viedne, na letisko Schwechat, na letisko Praha alebo na letisko Budapešť zvoľte nás.

My vás bezpečne dopravíme do cieľa a vy sa ďalej vydáte za svojou cestou – súkromnou alebo služobnou.

Zdroje: https://www.wien.info/, https://www.shutterstock.com/, https://www.austria.info/sk, https://wienwein.at/