Tuesday, October 20, 2020

7 netradičných miest v Bratislave

Vymeňte klasické prehliadky mesta a vyberte sa tam, kde na vás čakajú netradičné atrakcie. Miesta a budovy, ktoré sú raritou pre Bratislavu aj široké okolie. Bratislavčania ich poznajú veľmi dobre a turisti sa s nimi určite radi zoznámia pri najbližšej návšteve.

Transfer z letiska Bratislava alebo Schwechat Vienna do centra Bratislavy si objednajte prostredníctvom taxi služby Bratislava Airport Taxi, aby ste stihli prejsť a vychutnať si atmosféru aj týchto ťahákov v hlavnom mesta Slovenska.

Ktoré nevšedné zaujímavosti nájdete v Bratislave? 

Most Chucka Norrisa

Most postavený ponad rieku Moravu spája slovenský a rakúsky breh a vytvára prepojenie existujúcich cyklistických trás.

Pri výbere jeho názvu, formou ankety, spolupracovali aj obyvatelia a už po týždni viedol dosť nezvyčajný názov – Most Chucka Norrisa, ktorý aj zvíťazil.

Tento nápad sa ale neakceptoval a most dostal oficiálny názov „Cyklomost Slobody“ ako prejav úcty k obetiam, ktoré zahynuli práve v týchto miestach na ceste za slobodou.

Pre Bratislavčanov asi zostane stále Mostom Chucka Norrisa. Urobte si výlet na bicykli a choďte si ho pozrieť.

Delové gule v múroch domov

Možno si ich pri bežnej prechádzke centrom mesta vôbec nevšimnete, ale keď vás na to upozorníme, zaostríte pozornosť aj na budovy, ktoré sú „označené“ delovými guľami v ich múroch.

V minulosti to bolo údajne bežnou praxou, ako si zabezpečiť daňové úľavy. Ktovie?

Takéto budovy nájdete na Hlavnom námestí, napr. Stará radnica alebo na Michalskej ulici, alebo aj na Apponyiho paláci. Preskúmajte ich sami počas vašej prehliadky mestom.

Vojenský bunker priamo v Petržalke

Áno, na najhustejšie obývanom sídlisku v strednej Európe sa nachádza Múzeum petržalského opevnenia – vojenský bunker B-S 8.

Ide o výnimočné spojenie histórie z 30.rokov 20.storočia a urbanizmu z čias socializmu. Zoznámte sa s históriou, osudmi, výzbrojou, výstrojom a celkovým fungovaním v čase mieru aj vojny prostredníctvom exteriérovej aj interiérovej expozície.

Galéria na polostrove

Na polostrove vystupujúcom do rieky Dunaj, asi 15 kilometrov južne od centra mesta, je situovaná galéria moderného umenia Danubiana.

V názve modernej budovy - Danubiana Meulensteen Art Museum – je názov rieky, ktorá ju obklopuje, ako aj meno jej sponzora, holandského zberateľa a umeleckého patróna Gerarda H. Meulensteena.

Pôsobivá budova má pripomínať tvar rímskej galéry uviaznutej na riečnej plytčine. V jej okolí je rozsiahly park s množstvom sochárskych diel.

Nielen moderná architektúra a zaujímavá poloha galérie, ale aj atraktívne výstavy sú dôvodmi, prečo Danubianu ospevujú prestížne svetové bedekre.

Zvoľte si ten najlepší spôsob dopravy – auto, autobus, loď alebo bicykel - a príďte si túto galériu na polostrove sami prezrieť.

galeria na poloostrove

UFO nad hladinou Dunaja

Každému turistovi udrie do očí Most SNP so zakončením dvoch pilierov v tvare UFO. Častokrát sa označuje ako najzaujímavejší kúsok architektúry z čias komunizmu v Bratislave.

A práve tam, v útrobách UFA, objavíte krásny výhľad a luxusnú kaviareň a reštauráciu pre originálny gastronomický zážitok. Ocitnete sa 85 metrov nad hladinou Dunaja a Bratislavu budete mať ako na dlani.

Ideálny čas na návštevu je pred západom slnka. Vychutnáte si pohľad na dennú Bratislavu, a aj pri svetle lámp.

Pivo na verejných toaletách

Veľkým hitom sú teraz v Bratislave bývalé verejné toalety premenené na útulné pivárne. Vôbec nespoznáte predchádzajúcu históriu týchto priestorov a budete príjemne prekvapení ich súčasných vzhľadom a možnosťami.

Štýlové pivárne, kde si určite vyberiete z bohatej palety chutných pív malých a kvalitných pivovarov. Navštívte Steinplatz alebo Kollárko a presvedčte sa sami.

Ubytovanie v pivovare na Dunaji

Patríte k fajnšmekrom piva? Predstavte si, že môžete stráviť noc v pivovare.

Pivovar priamo na Dunaji s remeselným pivom vlastnej výroby, jedlami slovenskej kuchyne a možnosťou stráviť noc na lodi so siluetou mesta v pozadí - tomu sa hovorí nezabudnuteľný zážitok. Aj to má Bratislava pre turistov.

Ešte nestačí? Tak pridajme ešte párty v obchodnom dome, les priamo v strede mesta alebo koncert v obrátenej pyramíde.

Máte radi výnimočnosť a hľadáte nezvyčajné miesta počas vašich dovoleniek alebo krátkych výletov? Tieto miesta vám určite naplnia vaše predstavy a očakávania z nevšedného spoznávania Bratislavy.

Z Bratislavy do Viedne a späť

Po návšteve Bratislavy vrátane týchto nezvyčajných lokalít sa môžete na letisko (Bratislava/Schwechat) alebo do Viedne opäť vrátiť súkromnou taxi službou Bratislava Vienna.

Spoľahlivú a komfortnú jazdu pre vás zabezpečíme každý deň v týždni a kedykoľvek počas dňa tak, aby ste sa presne a bez stresov dostali do vášho cieľa.

Objednajte si váš taxík a nechajte sa odviezť, kde potrebujete.

Zdroje:
https://www.visitbratislava.com/sk, https://www.citylife.sk/, https://www.shutterstock.com