Friday, October 30, 2020

Bratislava a víno patria k sebe

Bratislava sa nachádza na preniku viacerých okresov s produkciou kvalitného vína. Z pohľadu gastronómie je víno dôležitým prvkom bratislavskej kuchyne. Vydajte sa spoznávať v októbri hlavné mesto Slovenska stopami vynikajúceho vína jedinečnej chuti, ktorú mu dodáva svojrázna klíma a kvalitná pôda tohto prostredia.

Malokarpatský vínny región je producentom slovenskej verzie druhov, ako napr. Chardonnay, Pinot blanc, Noir alebo Savignon a samozrejme mnoho ďalších. K špecialitám regiónu patrí Silvánske zelené, Devín, Milia, Noria, Dunaj a Hron.

Rača, severné predmestie Bratislavy, je zase známa produkciou úžasného červeného vína známeho ako Frankovka. Tento druh vína je tu spätý s Máriou Teréziou, ktorá dala Rači kráľovské privilégium a ocenila región za produkciu bohatého a plného vína.

Ako a kde všade sa v Bratislave stretnete s vínom? Vyberáme niekoľko inšpirácií pre turistov, klientov a vašich obchodných partnerov, ako ich propaguje turistický sprievodca:

Národný salón vín

Návšteva Národného salónu vín sa turistom skutočne oplatí. Pre jedno miesto majú hneď týchto 5 dôvodov: najkompletnejšiu zbierku slovenských vín, prezentáciu 100 najlepších slovenských vín, zážitkové degustačné programy, predaj vína za príjemné ceny a zároveň Múzeum vinohradníctva a vinárstva.

Národný salón vín sa nachádza v historickej časti mesta, v Apponnyiho paláci. Medzi obľúbené degustačné programy patrí 100-minútový program, počas ktorého ochutnáte 72 druhov vín. Vyskúšajte a presvedčte sa sami.

Vínna prehliadka

V minulosti boli Staré mesto a Bratislavský hrad obklopené vinicami. Bohatá história výroby vína spojená s Bratislavou sa písala práve v týchto miestach, kde žili vinári a obchodníci s vínom.

Vínna prehliadka vás prevedie naprieč početnými vínnymi dvormi a domami - centrami hlavného vínneho diania v Bratislave. Dozviete sa informácie z histórie Bratislavy s dôrazom na výrobu vína a jeho skladovanie, nahliadnete do historických nádvorí a pivníc. Na záver vás čaká ochutnávka najlepších vín v stredovekej pivnici.

Kulinárska prehliadka s ochutnávkou slovenských vín

Príjemné spojenie slovenských kulinárskych špecialít a slovenských vín poskytuje práve táto prehliadka. Dokonalá harmónia chutí vznikne spojením tradičných slovenských jedál, nápojov, koláčov a samozrejme slovenského vína, ktoré predstaví počas ochutnávky someliér.

Počas 3-hodinovej nenáročnej prechádzky, vrátane ochutnávok, sprevádza návštevníkov skúsený miestny sprievodca. Keď prídete do Bratislavy, určite si doprajte tento gastronomický zážitok. Môžete tak urobiť kedykoľvek počas roka.

Vinárne

Navštívte známe vinárne – historické aj moderné - a spoznávajte naprieč Bratislavou skvosty vínnych pivníc zo Slovenska aj zo zahraničia.

Vináreň Výnimka láka svojich návštevníkov na posedenie pri víne pochádzajúceho väčšinou z rodinných vinárstiev, kde sa vinič pestuje v súlade s prírodou s výslednou bio kvalitou. Okrem kvalitného vína určite upúta aj do detailu vycibrený interiér tejto vinárne.

Bedeker Bratislavy odporúča napr. Grand Cru Wine Gallery priamo v historickom centre Bratislavy, vinotéku pri Modrom kostolíku, vinotéku Trunk na Hurbanovom námestí, Wine not?! so širokou ponukou lokálnych remeselných a naturálnych vín na Hlavnom námestí a mnoho ďalších.

Tieto vinárne budú zaujímavé nielen pre súkromné návštevy, ale aj obchodných partnerov, ktorí vedia oceniť chuť pekného vína.

Devín s tradičným ríbezlákom

Tradičný ríbezľový nápoj objavíte v oblasti hradu Devín. Máte o dôvod viac, vybrať sa na prehliadku hradu s nádhernými výhľadmi prírodnej scenérie a šikovne ju spojiť s návštevou miestnej degustačnej pivnice. Veď to nemusí byť ríbezlák. Nechajte si naliať kvalitné víno tejto sezóny.

devinne vinice

Malokarpatská vínna cesta

Prekročte hranice mesta Bratislavy a vydajte sa priamo do centra diania. Malokarpatský vinohradnícky región je rozlohou a významom najväčší na Slovensku. Východné úpätie Malých Karpát známe ako Malokarpatská vínna cesta lemujú úrodné vinohrady a vínne pivnice.

Vinice malokarpatského regiónu vás srdečne privítajú na svojom území. Nazrite do otvorených pivníc, prejdite sa vinohradmi spolu s vinármi, porozprávajte sa o víne s jeho producentmi a samozrejme okoštujte sezónne vínne novinky.

Malokarpatská vínna cesta je pravým miestom pre turistov, ktorí chcú spoznávať tento kraj a jeho typickú atmosféru vinární a viech v jednotlivých mestách a vidieckych obciach.

Poznámka: Vzhľadom na obmedzenia v súvislosti s „COVID-19“ sa o aktuálnej situácii a prípadných obmedzeniach pre turistov informujte priamo na internetových stránkach mesta Bratislava alebo Malokarpatskej vínnej cesty.

Za vínom s Bratislava Airport taxi

Hlavnou transferovou trasou Bratislava Airport Taxi je smer z Bratislavy (centrum/letisko) do Viedne (centrum/Schwechat). Práve teraz vás však radi odvezieme aj na Malokarpatskú vínnu cestu.

Dohodnite si váš výlet a online si objednajte pohodlnú a komfortnú súkromnú taxi službu. Profesionálny a ústretový vodič vás spoľahlivo dopraví tam a tiež podľa dohody vyzdvihne, aby ste si mohli nerušene vychutnávať všetky degustácie a prechádzky za vínom v Malých Karpatoch.

Vyberte si trasu, svojich spolucestujúcich a termín. Vysoký štandard dopravy zabezpečíme my. Práve teraz je na to ideálny čas.

Zdroje: https://www.shutterstock.com/, https://www.visitbratislava.com/sk