Monday, February 15, 2021

Čaro starých viedenských remesiel

Vydajme sa po stopách tradície a šikovnosti viedenských remeselných majstrov, ktorí svoju vášeň pretvárajú do jedinečných, originálnych i luxusných výrobkov. Spoznajte Viedeň aj cez staré remeslá, ktoré sa po mnohých desaťročiach vycibrili a teraz sú producentmi priam umeleckých diel neskutočnej hodnoty.

Do centra Viedne, odkiaľ sa potom pôjdete porozhliadnuť za viedenskou „Handwerk“ tvorbou, vás pohodlne, spoľahlivo aj luxusne odvezie naša súkromná taxi služba Bratislava Airport Transfers.

Aby ste to mali jednoduchšie, pripravili sme niekoľko tipov a inšpirácií, kde sa oplatí nakuknúť aspoň jedným očkom, a tak spoznávať pravú viedenskú „domácu“ tvorbu.

Viedeň je mestom plným prekvapení a v mnohých manufaktúrach dodnes žije staré remeselné umenie.

Zvedavo nazrieme do dielne, kde zo striebra vznikajú nádherné predmety. Takmer si popálime prsty v horúcej peci na fúkanie skla. Tiež budeme dohliadať cez plece na pedantnú prácu obuvníkov a obdivovať pompézne krištáľové lustre.

Striebro sa stále tepe v Jarosinski & Vaugoin

Keď prejdete dvere obchodu na Zieglergasse 24, akoby ste vkĺzli do inej doby a ocitli sa v zastaranom showroome tradičných striebrotepcov Jarosinski & Vaugoin. Jean-Paul Vaugoin, dedič šiestej generácie, víta zákazníkov dokonalým spôsobom. Kamkoľvek vám padne zrak, všetko svieti.

Možno vás Jean-Paul Vaugoin nechá nahliadnuť aj do dielne v zadnej časti domu. Tam to vyzerá ako pred 100 rokmi. Majstri tepajúci striebro sedia za svojimi mastnými drevenými pracovnými stolmi a ručne opracovávajú, brúsia a leštia striebro. Vo vzduchu môžete ucítiť vôňu kovu a leštiacej pasty.

Vybrané lukratívne kúsky tejto dielne putujú aj do najvzdialenejších kráľovských rodín Arábie a Malajzie. No vytvárajú sa tu aj veľmi moderné dizajny.

Obzvlášť zaujímavé strieborné kúsky má táto strieborná manufaktúra, založená v roku 1847, vystavené vo vlastnom múzeu.

Revolučný sklár Comploj

Len o pár krokov ďalej, tiež v 7. okrese, vojdete priamo do galérie sklárne Comploj, keďže ich výrobky – vázy, misky, gule – sú vystavené na bielych podstavcoch. Ale nepomýľte sa, ste naozaj v štýlovom obchode sklenených predmetov neobvyklých tvarov a nezvyčajných štruktúr, ktoré vychádzajú spod rúk Roberta Comploja.

Ešte viac budete prekvapení, keď vás privíta majiteľ – mladý sympatický muž s histerskými okuliarmi, strapatými vlasmi a v čiernom tričku. Možno ste čakali, že majster sklár vyzerá trochu inak.

Sklenené výrobky vznikajúce v tejto dielni kombinujú starú benátsku techniku s vlastnými inovatívnymi metódami sklára Comploja, ktorý svoj prístup ku sklu označuje ako „punk“. Svoje umenie odovzdáva ďalej na organizovaných workshopoch.

sklar comploj

Ušľachtilé topánky od Scheera

Dielňa bývalého kráľovského a cisárskeho dvorného obuvníka je ponorená do ticha. Obuvníci sedia na obuvníckych stoličkách pri nízkych pracovných stoloch koncentrovaní na svoju prácu. Medzi nimi je aj Markus Scheer, ktorý je už siedmou generáciou tejto obuvníckej spoločnosti.

Jeho typickou značkou je ortopedický odev, ktorý má oblečený pri svojej práci. Ten je zároveň symbolom, aké je nesmierne dôležité, aby vám topánky dokonale sadli na nohy.

U Scheera vám topánky urobia tak za pol roka – od prvého merania až po hotové topánky. Dielňa, v ktorej sa vyrábali topánky aj pre cisára Františka Jozefa, sa nachádza nad exkluzívnym obchodom dýchajúcim históriou. Malá výstavná sieň ich starobylých modelov sa nachádza na prízemí obchodu.

V súčasnosti spoločnosť Scheer, ktorá pôvodne vyrábala len topánky, vyrába aj tašky, opasky a kufre.

Moderný dizajn svietidiel KALMAR

Viedenský rodinný podnik KALMAR píše už viac ako 130-ročnú tradíciu popredného svetového špecialistu osvetlení.

Klasické lustre, moderné dekoratívne svietidlá, krištáľové lustre, stropné svietidlá, závesné svietidlá, podlahové svietidlá, nástenné konzoly, stolové lampy alebo systémy osvetlenia – to všetko pochádza z dielne tejto spoločnosti.

Za ich úspechom stojí kombinácia poctivého remeselného spracovania s najmodernejším dizajnom, vyzdvihnutím minimalistických foriem a vysoko kvalitných materiálov.

Tu ukončíme našu krátku exkurziu naprieč viedenskými tradičnými remeslami, ktoré stále žijú – či už v podobe malých prevádzok alebo veľkých nadnárodných spoločností.

Na cesty bezpečne a spoľahlivo s Bratislava Airport Taxi

Ak máte záujem navštíviť vybrané dielne a obchody viedenských majstrov, radi vás za nimi odvezieme. Ich výrobky sú skutočne výnimočné, o čom svedčia aj referencie a mnoho spokojných klientov.

O kvalite našich služieb zase hovoria referencie: https://bratislava-airport-taxi.com/sk/referencie/ spokojných turistov, obchodných cestujúcich, rodín s deťmi, ktorí sa už s nami viezli.

Našu súkromnú taxi službu využije denne niekoľko desiatok klientov, ktorí cestujú do centra Bratislavy alebo Viedne a tiež na letisko Schwechat, Bratislava, Praha a Budapešť.

Pre vašu nasledujúcu cestu si jednoducho zvoľte našu transferovú taxi službu a presvedčte sa, že sa dostanete pohodlne, bezpečne a včas do vášho cieľa.

Zdroje: www.wien.info, www.kalmarlighting.com, www.shutterstock.com/