Wednesday, February 10, 2021

Vydajte sa na prechádzku Devínskym hradom

Po stopách histórie, za krásnymi výhľadmi na prírodu aj rieku a za pobytom na čerstvom vzduchu vyrazíme na zrúcaniny hradu Devín. Historický komplex, ktorý sa nachádza len niekoľko minút autom z centra Bratislavy. Aj pri súčasnej situácii si tento výlet môžete dopriať bez obmedzení, pri rešpektovaní základných pravidiel R-O-R. Pridáte sa?

Naša súkromná taxi služba vás síce dopraví bezpečne a spoľahlivo do Bratislavy (na letisko alebo do centra) i do Viedne (do centra alebo na letisko Schwechat), ale dnes vás pozývame na výlet mimo nášho záberu – na hrad Devín.

Nech sa ráči, práve štartujeme:

Hrad Devín – pohľad do histórie

Hrad Devín, na sútoku riek Dunaj a Morava, je jednou z najvýznamnejších historických a archeologických lokalít v strednej Európe. A pridáva aj bonus v podobe očarujúcej prírodnej scenérie s nádhernými výhľadmi.

Z historického hľadiska je kronikou osídlenia dnešného územia Slovenska. Svedčí o osídlení pravekých civilizácií, Keltov, Rimanov, neskôr Slovanov. Nakoniec mnohé stáročia kontroloval západnú hranicu Uhorského kráľovstva. Aj keď by si zaslúžil trochu zaujímavejší pád, v skutočnosti bol bezdôvodne vyhodený do vzduchu napoleonským vojskom v roku 1809.

Tieto historické skutočnosti dokumentuje stála expozícia Hrad Devín v 13. až 20. storočí, ktorá s nachádza v priestoroch hradného skalného brala. Cez archeologické nálezy a historické skutočnosti sa tu dozviete informácie o jednotlivých fázach budovania hradu.

V prvej polovici 19. storočia sa stal symbolom slávnej minulosti Slovákov a miestom výletov štúrovskej mládeže. V súčasnosti je vyhlásený za Národnú kultúrnu pamiatku.

V rámci hradného komplexu môžete objavovať 3 základné časti – dolný hrad, stredný hrad a horný hrad.

K tým najzaujímavejším miestam hradu patrí:

Slovanská bazilika

Počas obdobia Veľkej Moravy vznikla veľká pevnosť s kostolom na vrchole kopca. Zrekonštruované základy tohto kostola a jeho malý model určite neprehliadnete.

Jaskyne

Jaskyne, ktoré sa nachádzajú v skalnom brale, boli využívané už v praveku, neskôr tiež Rimanmi a Slovanmi. Tieto jaskyne boli budované a upravované postupne a prechádzajú celou skalou. Využívali sa aj na uskladnenie potravín. V sprístupnenej časti jaskýň vás čaká zaujímavá výstava o histórii hradu.

Ak vystihnete ten správny čas, môžete sa zúčastniť komentovanej prehliadky hradu každý deň okrem pondelka a dozvedieť sa ešte viac.

Slávna história hradu a priblíženie života na stredovekom hrade ožíva počas každoročného Festivalu šermu, hudby, tanca a remesiel, ktorý sa na Devínskom hrade koná v letných mesiacoch.

Ako sa sem dostať

K hradu Devín, resp. do mestskej časti Devín, sa dostanete autom, mestskou hromadnou dopravou alebo dokonca loďou po Dunaji. O všetkých možnostiach sa informujte prostredníctvom turistického bedekra Bratislavy.

TIP pre vás: Pod hradom Devín sa robí vychýrené víno - Devínsky ríbezlák. Podľa archeologických objavov sa tu ríbezľové víno vyrábalo už za čias keltských a staroslovanských osídlení. V roku 1922 tu bola založená veľkovýroba ríbezľového vína. Keď tam teda budete, určite ho ochutnajte alebo si ho kúpte ako suvenír spod Devína.

Ak budete mať ešte chvíľu čas, urobte si krátku zastávku a priamo v Devíne si pozrite Kostol svätého Kríža.

Poznámka: Vzhľadom na obmedzenia v súvislosti s „COVID-19“ sa o aktuálnej situácii a prípadných obmedzeniach pre turistov informujte priamo na internetových stránkach mesta Bratislava.

Vaša dovolenka alebo služobná cesta začne s nami

Ak máte v pláne cestu na letisko Schwechat, na letisko do Bratislavy, do Prahy alebo do Budapešti, neváhajte a spoľahnite sa na komfortné a seriózne služby (a transferové jazdy) našej spoločnosti.

Váš komfortný taxík si objednáte priamo prostredníctvom online objednávkového formulára na našej webovej stránke.

Začiatok a záver vášho výletu, dovolenky, služobnej cesty alebo odborného školenia vám naši profesionálni vodiči zabezpečia bez stresov a istotne budete včas tam, kde to potrebujete.

Vašu cestu zverte nám a vy si naplno vychutnajte vaše plány a program – možno aj výlet na hrad Devín.

PS: Devínsky hrad sa senzačne hodí aj na romantickú prechádzku – nezabudnite, je február!

Zdroje: https://www.visitbratislava.com/sk, https://sk.wikipedia.org/, https://www.shutterstock.com/