Friday, June 18, 2021

Do Viedne cez veterný park Bruck/Leitha

 Veterné elektrárne, ktoré lemujú trasu z Bratislavy do Viedne, sú neprehliadnuteľné a určite upútajú pohľady mnohých cestujúcich. Niektorí ich vnímajú ako bežnú súčasť cesty do Viedne alebo na letisko Schwechat. Iní sú zvedaví, ako fungujú a niektorí už možno aj navštívili prehliadku Energiepark Bruck/Leitha alebo Windinfozentrum v Prellenkirchene.

Každý deň, 7 dní v týždni, odvezie naša súkromná taxi služba Bratislava Airport Taxi trasou z Bratislavy (centrum alebo letisko) do Viedne (letisko Schwechat alebo centrum mesta) niekoľko desiatok turistov a klientov cestujúcich za svojimi obchodnými cieľmi.

Celou cestou Bratislava – Viedeň a späť nás sprevádzajú veterné turbíny, o ktorých ste možno nevedeli, že:

Veterné turbíny v okolí Viedne

V celom Rakúsku je okolo 600 veterných turbín, pričom v Dolnom Rakúsku je približne 364 veterných turbín, ktoré vyrábajú elektrickú energiu.

Časť Dolného Rakúska, do ktorého patrí aj trasa Bratislava – Viedeň, je i súčasťou jedného veterného parku - tzv. Energiepark Bruck/Leitha.

Energiepark Bruck/Leitha sa podieľa na projektoch v oblasti obnoviteľnej energie, ochrany klímy a životného prostredia a veľkou mierou prispieva k regionálnemu rozvoju.

Činnosť a význam obnoviteľnej energie či témy ochrany životného prostredia približuje park aj bežným návštevníkom formou prehliadok a exkurzií vo vybraných častiach.

Prehliadky energetického parku Bruck/Leitha pri Viedni

  1. Windpark Bruck/Leitha - počas prehliadky sa dozviete všetko o sile vetra a z výšky veternej turbíny sa pokocháte výhľadom na okolie i na Rímske mesto Carnuntum.

  2. Biogas Bruck/Leitha - zoznámite sa a zažijete vzrušujúci proces výroby bioplynu z organických zvyškov a z biometánu.

  3. Fernwärme (diaľkové vykurovanie) Bruck/Leitha – zistíte, ako sa z vedľajších produktov z lesného hospodárstva vyrába klímu šetrné teplo pre veľkú časť domácností z oblasti Bruck/Leitha.



Ako Energiepark uvádza na svojej webovej stránke, radi sa s vami podelia o ich 25-ročné skúsenosti v oblasti obnoviteľnej energie a prediskutujú s vami témy, ktoré vás skutočne zaujímajú. Skvelý tip pre váš ďalší výlet do tejto oblasti, čo myslíte?

Informačné centrum veternej energie Prellenkirchen na trase do Viedne

V blízkej obci Prellenkirchen sa nachádza 9 veterných turbín a tzv. Windinfozentrum (Informačné centrum pre veternú energiu), ktoré je tým správnym miestom pre získanie ďalších informácií o veterných turbínach a obnoviteľných zdrojoch energie.

Okrem toho, že sa oboznámite so systémom veterných vrtúľ, s ich výstavbou, kladmi aj zápormi, budete mať možnosť nazrieť aj do útrob jednej z veterných veží.

Tieto veterné vrtule merajú od 50 m po 100 m a práve neďaleko Prellenkirchen sa nachádza 100-metrová – patriaca medzi najvyššie na svete.

Istotne sa tu dozviete aj to, že pri priemernom výkone dokáže 1 vrtuľa zásobovať elektrinou až 1000 domácností, že vyše 50 % vetra prichádza zo severozápadu, na ktorý sú turbíny natočené i akú rýchlosť vetra potrebuje turbína na roztočenie a výrobu energie.

Krátky výlet do sveta veterných turbín a výroby veternej energie si môžete plánovať už počas vašej trasy do Bratislavy alebo do Viedne.

Poznámka: Vzhľadom na obmedzenia v súvislosti s „COVID-19“ sa o aktuálnej situácii a prípadných obmedzeniach pre turistov informujte priamo na príslušných internetových stránkach.

Bratislava Airport Taxi pre vašu spoľahlivú a komfortnú prepravu

Vy si pokojne vychutnávajte pohľady na veľké veterné turbíny lemujúce trasu alebo sledujte jej okolie a taxi služba Airport Taxi Bratislava sa postará o váš príjemný transfer z Bratislavy (letisko alebo centrum) do Viedne (letisko alebo centrum) a späť bez stresov.

Naši profesionálni vodiči sa postarajú o komfort a bezpečie všetkých pasažierov na palube pohodlných limuzín alebo automobilov pre väčší zájazd (až do 49 cestujúcich).

Možno sa vaše myšlienky počas cesty zatúlajú aj k tomu, aký malý krok môžete vy sami urobiť pre zlepšenie životného prostredia vo vašom mikrosvete s bio-eko zmýšľaním.

Zdroje:                    

https://www.shutterstock.com/,http://energiepark.at/windkraft/, https://www.panorama.sk/sk/sprievodca/veterny-park-prellenkirchen/, http://www.bruckleitha.at/Fuehrungen