Thursday, April 28, 2022

S Bratislava Airport Taxi hľadajte symboly Viedne a Bratislavy

Čo vás napadne ako prvé , keď sa povie Viedeň alebo Bratislava? Aké obrazy a slová sa vám vynoria v mysli, keď začujete "viedenský" alebo "bratislavský"? Vydajte sa spolu s nami stopami typických symbolov miest na krásnom modrom Dunaji. Lebo tieto mestá sú vďaka Bratislava Airport Taxi prepojené spoľahlivou a komfortnou súkromnou taxi službou pre turistov i obchodných cestujúcich.

Či idete na dovolenku z letiska Schwechat alebo z letiska Bratislava, či máte dôležité obchodné jednanie alebo seminár vo Viedni, o vašu bezpečnú a pohodlnú cestu sa postará Bratislava Airport Taxi.

A tiež o to, aby ste do vášho cieľa prišli nie len včas, ale mali možnosť ich aj spoznať. Možno i čítaním týchto riadkov pohodlne usadených v taxi limuzíne na trase Bratislava - Viedeň alebo Wien Schwechat - Bratislava (centrum mesta alebo letisko).

5 typickým symbolov s prívlastkom viedenský

Viedenský rezeň (Wiener Schnitzel) veľký ako viedenský Prater

Do zlata opražený teľací rezeň je rakúskym národným jedlom par excellence, celosvetovo známy a vyhľadávaný turistami i návštevníkmi Viedne.

Tradičné recepty na rezne nájdete vo viedenských kuchárkach už od 18. storočia.

Dnes si túto rakúsku pochúťku môžete dopriať vo vychytených viedenských reštauráciách. Základom je kvalitná teľacina, veľmi jemne vyklepaná, aby sa neporučili vlákna, obalená v trojobale a vyprážaná na "predpraženom masle. Kvalitu spoznáte aj podľa toho, že trojobal sa má po vypražení odliepať od mäsa.

Viedenská káva nie je len káva

Viedenskou kávou môžeme nazvať celú kávovú kultúru vo Viedni, ktorá súvisí s prípravou kávového nápoja. Základ všetkých viedenských kávových špecialít tvorí Mokka (Kleiner Schwarzer). Je to čierna káva bez cukru a mlieka. Veľmi populárna je Wiener Melange s mliekom a s polevou z mliečnej peny.

Podľa histórie sa káva dostala do Viedne po neúspešnom obliehaní mesta Turkami.

Ikonických kaviarní s atmosférou, kde dostanete pravú viedenskú kávu, je vo Viedni mnoho. Najlepšie, keď sa tam vyberiete a vôňu i chuť pravej viedenskej kávy ochutnáte všetkými zmyslami.

Vedeli ste, že viedenská kaviarenská kultúra je od roku 2011 zapísaná v zozname UNESCO?



Viedenský valčík

Kedysi zatracovaný, dnes stelesnením kultúrneho dedičstva Viedne a od roku 2017 i UNESCO. Párový spoločenský tanec Viedenčania milujú a je známe, že je to aj vďaka kráľovi valčíkov Johannovi Straussovi.

Valčíky takých umelcov ako Schubert, Liszt, Brahms, či Chopin sú skôr na počúvanie, ako na tancovanie. Až Straussovci napísali valčíky pre tanec.

Odvtedy početné 3/4 takty a rýchle tempo valčíka roztancujú na viedenských plesoch takmer celú európsku metropolu na krásnom modrom Dunaji.

Viedenský Prater a Wiener Riesenrad

Plochy viedenského zábavného parku Prater medzi Dunajom a Donaukanal sa prvýkrát spomínajú už v roku 1162, kedy ho nadobudol šľachtický rod de Prato.

Po mnohých majiteľoch sa až rakúsky cisár Jozef II. rozhodol, že ho sprístupní verejnosti a že sa tu môžu vybudovať kaviarne a reštaurácie.

Základný kameň dnešnej zábavnej tvári Pratru dala v roku 1897 atrakcia Wiener Riesenrad - 65 metrov vysoké ruské kolo s výhľadom na celú Viedeň.

250 atrakcií na jednom mieste je zárukou dobrodružstva, nových zážitkov i štipky adrenalínu pre všetkých turistov a návštevníkov.

Viedenský Dóm sv. Štefana

Najvýznamnejšie gotická stavba Rakúska priamo v centre mesta sa tiež uchádza o vašu priazeň ako symbol Viedne. Jeho pompéznosť sa odráža v nádhernom prevedení strechy a najväčšom zvone v Rakúsku, nazývanom Pummerin.

Určite si nenechajte ujsť výhľad na strechy centra Viedne, ktorý sa vám naskytne z Türmerstube, keď zdoláte 343 schodov. Odvážlivcov bude lákať prehliadka katakomb a podzemného pohrebiska.

To, že návšteva katedrály môže byť atraktívna aj pre malých návštevníkov, sľubuje tunajší audio sprievodca špeciálne vytvorený pre deti.

5 typickým prvkov s prívlastkom bratislavský

Bratislavský hrad a Pálffyovci

Majestátny hrad na kopci 80 m nad Dunajom musíme menovať ako prvý. Strategickú polohu hradného kopca si vystriedali Kelti, Rimania, Germáni, Slovania a Maďari.

Zlaté časy prežíval Bratislavský hrad za panovania Pálffyovcov. Budova starobylého hradu i baroková záhrada pripomínajú doby, keď tu panovala šľachta a jeden z najvýznamnejších rodov - Pálffyovci. Ten sa spája s mnohými budovami v Bratislave, ale aj v celom kraji.

Tento rod bol tak známy, že doteraz badať malé stopy jeho erbu v erbe Bratislavského samosprávneho kraja.

Dnes v sídle uhorských kráľov a na mieste, kde sa uchovávali korunovačné klenoty, objavíte historické múzeum, a tak môžete nahliadnuť do života za hradnými múrmi.

Bratislavská veža a kaviareň UFO

Nezvyčajná veža s vrcholom pripomínajúcim mimozemské teleso sa týči nad Dunajom. S druhou stranou ju prepája Most Slovenského národného povstania.

Stavbu svetového unikátu, ktorá je zaradená do tzv. Svetovej federácie veľkolepých veží, stavali v rokoch 1967 až 1972.

Do reštaurácie a kaviarne, ktoré sa nachádzajú na vrchole piliera, 85 m nad zemou, sa dostanete výťahom alebo 430 schodmi.

Lákadlom pre turistov je vyhliadková plošina na vrchole kupoly s panoramatickým výhľadom na Bratislavu a jej okolie v rozsahu až 100 km.

Bratislavský Dóm sv. Martina

Najzachovalejší a najväčší (trojloďový) gotický kostol z 15. storočia v Bratislave je už stáročia dominantou panorámy mesta. Bývalý korunovačný chrám, v ktorom sa od roku 1563 do roku 1830 korunovalo 11 panovníkov a 7 kráľovských manželiek z rodu Habsburgovcov. V roku 1884 tu dirigoval Franz Liszt svoju Uhorskú korunovačnú omšu.

Zaujímavosťou je vrchol veže (85 m), kde sa nachádza model uhorskej kráľovskej koruny ako symbol korunovačného kostola (váži 150 kg a meria 164 cm).

Bratislavské rožky

Podľa Knihy majstrov cechu prešporských pekárov sa v roku 1599 rozhodlo, že na Veľkonočný pondelok majú piecť bratislavské rožky všetci pekári, ktorí pečú aj praclíky. Vtedy sa objavilo toto dnes už typické bratislavské pečivo v písomnostiach prvýkrát.

Neskôr sa pečenie bratislavských rožkov rozšírilo do mnohých pekárni, posielali sa údajne i na cisársky dvor a dokonca poštou aj do iných častí monarchie.

Dnes je bratislavský rožok (pečivo s nezameniteľnou vôňou a bohatou makovou alebo orechovou plnkou) chránený v EÚ ako zaručená tradičná špecialita.

Bratislavská - račianska frankovka

Od začiatku 18. storočia sa na svahoch Vinohradov a v Rači pestovala odroda viniča hroznorodého Frankovka. Vtedy ju nazývali Lampart, Limburské a v Rači Francula.

No už v stredoveku sa jej liečivé účinky využívali na liečbu reumatických a horúčkovitých ochorení.

Keď račiansky farár daroval cisárovnej Márii Terézii súdok račianskej Frankovky, stala sa v roku 1767 privilegovaným nápojom a dostala sa až na kráľovský dvor do Viedne.

Jedno z najvychýrenejších červených vín, ktoré mestskú časť Bratislavy - Raču preslavuje dodnes, je typické príjemne jemnou a korenistou chuťou s vôňou škorice a zrelých višní, doplnené dymovým podtónom, kôstkovým ovocím či vlašskými orechmi.

5 typických znakov pre Bratislava Airport Taxi

1. Komfortné a pohodlné limuzíny

Lebo to, ako sa klienti v našich autách počas jazdy cítia, je na prvom mieste.

2. Privátne letiskové transferové prepravy

  • z letiska v Bratislave (BTS) - M. R. Štefánika

  • z letiska vo Viedni (VIE) – Schwechat

  • z letiska v Prahe (PRG) – Václava Havla (starý názov Ruzyně)

  • z letiska v Budapešti (BUD) – LisztFerenc (starý názov Ferihegy)

do Bratislavy a späť.

3. Fixné ceny, kde dopredu viete, koľko za vašu jazdu zaplatíte.

4. Profesionálni a spoľahliví vodiči pre vašu bezpečnú jazdu. Náš vodič vás bude čakať v príletovej hale s tabuľkou s vaším menom.

5. Non-stop prevádzka

Privátne taxi služby pre vás fungujú celoročne - 24 hodín denne, 7 dní v týždni.

Týchto 5 typických znakov súkromnej transfer služby Bratislava Airport Taxi môžete vyskúšať naraz. Stačí, keď vyplníte online objednávku a už sa pohodlne veziete do vášho cieľa.

Zdroje:

https://www.shutterstock.com/,

https://www.wien.info

https://bratislavskykraj.sk/po-stopach-palffyovcov-bratislavsky-hrad/

https://www.visitbratislava.com/

https://www.bratislavskenoviny.sk/historia/4688-37-liecive-ucinky-bratislavskej-frankovky

https://www.raca.sk/frankovka-modra-legendarny-napoj-pre-cisarsky-dvor/