Tuesday, March 29, 2022

3 akčné dni vo Viedni s Bratislava Airport Taxi

Chystáte sa prvýkrát do Viedne? A máte 3 dni, aby ste spoznali svetovú metropolu? So 72-hodinovým programom, ktorý sme v Bratislava Airport Taxi pripravili podľa viedenského bedekra, vám nič dôležité a interesantné neunikne. Samozrejme, do Viedne (centrum mesta alebo letisko Schwechat) vás z Bratislavy (letisko alebo centrum mesta) pohodlne a komfortne odvezieme.

Deň 1 – 13 zastávok vo Viedni v prvý deň? Malina

  1. Wiener Staatsoper

Pokochajte sa pohľadom na budovu Viedenskej štátnej opery, ktorá patrí k top operným svetovým adresám, kde sa prezentujú vynikajúci interpreti aj režiséri.

  1. Stephansdom

Dominanta Viedne a najvýznamnejšia gotická stavba Rakúska vám odhalí svoju vonkajšiu krásu a pri prehliadke so sprievodcom aj svoje vnútorné poklady - hrob cisára Fridricha III., oltár Wiener Neustadt, katakomby či najväčší zvon Rakúska (tzv. Pummerin).

  1. Mozarthaus Vienna

Jediný zachovaný viedenský apartmán Wolfganga Amadea Mozarta na Domgasse 5 má v súčasnosti podobu múzea a zážitkového domu na 3 poschodiach.

  1. Hofburg

Svetoznámy hradný komplex a sídlo Habsburgovcov sa časom premenilo na unikátne reprezentatívne a kongresové priestory i múzeá. Jeho súčasťou je aj Španielska jazdecká škola.

  1. Kunsthistorisches Museum

Múzeum kultúry a histórie, ktoré vďaka rozsiahlej zbierke umeleckých diel a najväčšou tzv. Bruegel zbierkou na svete dostáva prívlastky ako jedna z najvýznamnejších umeleckých zbierok na svete. Významné diela západných umelcov, staroveká a egyptsko-orientálna expozícia fascinuje dennodenne tisícky návštevníkov.

  1. Museums Quartier

Stredisko súčasného umenia a kultúry s rozlohou 90 000 m², ktoré zastrešuje 60 kultúrnych inštitúcií v kombinácií s oddychovými zónami, kaviarňami a obchodmi.

  1. Secession

Unikátna secesná budova s výrazným zlatým baldachýnom ukrýva galériu, ktorej súčasťou je aj známy Beethovenfries z dielne Gustava Klimta.

  1. Musikverein

Prezrite si budovu Musikverein – centra viedenskej hudobnej kultúry a medzinárodného koncertného života, ktorú pozná každý milovník hudby naprieč zemeguľou.

  1. Karlskirche

Váš pohľad spočinie na nápadnej sakrálnej stavbe baroka s mohutnou kupolou a výškou takmer 72 metrov. Vďaka výťahu v kostole si môžete unikátne Rottmayer-fresky na vnútornej strane kupoly pozrieť zblízka.

  1. Wiener Konzerthaus

V atmosfére secesného prostredia koncertnej sály vás pohltia tóny klasickej hudby, hudby pochádzajúcej zo stredoveku, ale aj najprogresívnejšia súčasná hudobná produkcia. Vy si tento historický skvost obzrite aspoň zvonku.

  1. Johann Straus Denkmal

Pri prechádzke Stadtparkom sa určite zastavte pri pozlátenej soche Johanna Strausa a urobte si peknú fotografiu. Zvečníte si tak najvyhľadávanejší fotomotív Viedne.

  1. Haus der Musik

Múzeum plné hudby, kde sa hravou formou a všetkým vekovým kategóriám otvárajú nové prístupy fascinujúceho sveta zvukov a ruchov. Od jeho otvorenia v júni 2000 objavovali a zažívali hudbu a jej neskutočnú rozmanitosť už viac ako 3 milióny návštevníkov z celého sveta. Pridajte sa k nim.

  1. Albertina

Unikátne miesto, kde natrafíte na jednu z najväčších a najhodnotnejších zbierok diel takých velikánov ako Dürer, Klimt, Monet, Picasso či Baselitz. Odporúčame všetkým umelecky založeným turistom.

Deň 2 – Túlajte sa zaujímavými miestami centra Viedne

  1. Belvedere – zámok a múzeum

Druhý deň začneme prehliadkou nádherného barokového paláca Belvedere. Kedysi letná rezidencia princa Eugena Savojského je dnes lukratívnou zbierkou rakúskeho umenia od stredoveku až po súčasnosť.

  1. Burggarten

Zámocká záhrada v anglickom štýle vás isto vtiahne svojím vzhľadom i kráľovskou atmosférou na malú prechádzku. Vašu pozornosť pritiahnu unikátne fontány a tiež Palmenhaus, jeden z najkrajších secesných sklenených domov, ktorý ukrýva cenné a jedinečné zbierky rastlín.

  1. Heldenplatz

Prezrite si významné historické námestie – Námestie hrdinov vo Viedni, ktoré sa rozprestiera medzi Ringstrasse a Hofburgom. Je možné, že spontánne budete priamym aktérom niektorého z početným podujatí, ktoré sa tu konajú počas celého roku.

  1. Rathauspark

Medzi univerzitou a parlamentom sa nachádza ďalší unikátny park – Rathauspark. Jeho 2 polovice od seba oddeľuje Radničné námestie ako dejisko kultúrnych a športových podujatí počas roku. Zaujímavosťami tohto miesta sú pamätníky významných osobností Rakúska, 8 nadživotných mramorových postáv významných osobností, ktoré predtým stáli na Alžbetinom moste, či medený buk (vysadený pri príležitosti 50. výročia vlády cisára Františka Jozefa I.). Skúste ho nájsť.

  1. Burgtheater

Vaše oči spontánne „padnú“ na výnimočnú stavbu Burgtheater, ktorá bola postavená v rokoch 1874 až 1888. Dodnes je to jedna z vychytených viedenských lokalít, kde sa združuje špička umeleckej scény a herectva. Priamo na jej scény vás zavedie prehliadka so sprievodcom.

  1. Minoritenkirche

Jeden z najstarších kostolov a umeleckých skvostov Viedne je domovom viedenských taliansky hovoriacich katolíkov, a tým aj kusom talianskeho domova v zahraničí. Nápadná sedlová strecha kostola nad siluetou mesta je symbolom lode na morských vlnách, ktorá sa kĺže históriou a jej udalosťami.

  1. Am Hof

Ďalšie historicky významné námestie s kostolom, na balkóne ktorého vystúpil pápež Benedikt XVI. so svojím prejavom v roku 2007.

  1. Judenplatz

Židovské námestie ako jedinečné pamätné miesto, ktoré spája pamätník obetí holokaustu tzv. Bezmenná knižnica z dielne Rachel Whiteread, vykopávky stredovekej synagógy a Múzeum stredovekého judaizmu.

  1. Hohermarkt

Za obľúbenou turistickou atrakciou – secesnými kotvovými hodinami (Ankeruhr) sa vyberte na námestie Hohermarkt. Z honosného námestia dnes zostali len 4 pôvodné budovy, ostatné sú prestavané v jednoduchom štýle 50. rokov 20. storočia. Námestiu dominuje tzv. Manželská fontána.

  1. Bermudadreieck

„Dobré jedlo, dobrí ľudia, najlepšia party.“ Týmto mottom láka viedenský Bermudský trojuholník návštevníkov. Časť Viedne, kde zažijete jedinečnú atmosféru 28 barov, klubov, reštaurácií a ďalších lokálov pre vašu zábavu, občerstvenie či stretnutie s priateľmi.

Ukončenie dňa na týchto miestach je jednoducho správnym tipom.

Deň 3 – 8 zastávok v objatí atmosféry viedenského Schönbrunna

  1. Schloss Schönbrunn

Zámok Schönbrunn ako bývalé letné sídlo Habsburgovcov patrí k najkrajším barokovým komplexom v Európe a je zapísaný v zozname svetového dedičstva UNESCO. U vás zaboduje 45 sprístupnenými rokokovými komnatami a cisárskymi reprezentačnými miestnosťami či veľkolepou záhradou. Tipnite si, koľko izieb má celý zámok? Presne 1441, ktoré boli k dispozícii aj pre cisára Františka Jozefa a "Sisi".


  1. Schlosspark Schönbrunn

Od roku 1779 sa barokovými záhradami zámku Schönbrunn môže prechádzať aj verejnosť. Urobte tak aj vy a ešte viac sa ponorte do honosnej atmosféry niekdajšieho života na cisárskom dvore. Apropo, aj záhrady Schönbrunn patria do zoznamu UNESCO.

Ak sa na prechádzky dlhými uličkami medzi umelecky strihanými živými plotmi, popri sochách, fontánach a veľkolepých kvetinových záhonoch necítite, odvezte sa vláčikom.

  1. Schönbrunn: Irrgarten & Labyrinth

Osviežte si prechádzku parkom Schönbrunn. Vstúpte do bludiska, ktoré je zrekonštruované podľa historickej predlohy z roku 1698. Hry a labyrinty na ploche 2700 m2 ulahodia malým aj veľkým. Aby sa nenudili vaše deti, zoberte ich na zážitkové ihrisko Labyrinthikon.


  1. Palmenhaus

Zostaňte naďalej v zámockých záhradách Schönbrunnu a vojdite cez Hietzinger Tor do skleníka Palmenhaus, aby ste nazreli do ríše viac ako 4000 druhov rastlín historických botanických zbierok z rôznych kontinentov. Celá expozícia je rozdelená do 3 domov – južný teplý dom, temperovaný dom v centrálnej hale a severný studený dom.

  1. ZOO Schönbrunn

Máte radi zvieratá a pravidelne vyhľadávate ZOO? Zoologická záhrada Schönbrunn bude pre vás správnym miestom. ZOO vo Viedni sa pýši titulom najstaršej existujúcej zoologickej záhrady na svete, s jediným zachovaným „barokovým zverincom“. Moderná zoologická záhrada je domovom viac ako 700 druhov zvierat, vrátane veľmi ohrozených. Bonusom sú zaručene pandy veľké, ktoré už majú aj svoje potomstvá.

  1. Gloriette

Chcete vidieť celú Viedeň? Prejdite sa až ku Gloriette na konci zámockých záhrad a vychutnajte si nádherný pohľad na mesto. Stavba je kombináciou víťazného oblúka a bočných oblúkových arkádových krídel. Plochá strecha ohraničená balustrádou je prístupná po schodoch. Nezabudnite si urobiť ikonickú fotografiu s viedenským pozadím.

  1. Kaiserliche Wagenburg

Ak sa vám toto zdá na tretí deň málo, zájdite si ešte pozrieť expozíciu cisárskeho vozového parku. Tvorí ju najzachovalejší dvorný vozový park z 19. st. a začiatku 20. st., jedinečný inventár historických postrojov, najväčšia svetová zbierka civilných uniforiem a krásna zbierka osobných odevov členov cisárskej rodiny. Zlatý korunovačný koč by ste si akiste radi vyskúšali aj vy.

  1. Café-Restaurant Resident

Po takejto celodňovke si zaslúžite odmenu. Čo tak vyskúšať viedenskú kávu a slávnu jablkovú štrúdľu priamo v kaviarni zámku Schönbrunn. Možno budete mať šťastie a zhliadnete aj pravú štrúdľovú show.

Poznámka: Pre lepšiu orientáciu uvádzame názvy miest a pamiatok zámerne v pôvodnom jazyku.

Do Viedne na výlet, na dovolenku i služobnú cestu s Bratislava Airport Transfers

Plní nových zážitkov, objavov a atmosféry Viedne sa pohodlne usaďte do sedadiel komfortných limuzín a odvezte sa naspäť do Bratislavy (letisko alebo centrum mesta) s našou súkromnou transferovou taxi službou.

O tom, že rande s čarovnou Viedňou si dáte opakovane, nebude potrebné diskutovať. No vaše bezprostredné zážitky pokojne povedzte našim vodičom.

Radi sa presvedčíme, že sme vás poslali na tie najvychytenejšie miesta a odhalili vám to najlepšie, čo na prvýkrát vo Viedni treba vidieť.

Z týchto 72-hodinových tipov budú čerpať aj tí, ktorí sa vyberú do Viedne len na služobnú cestu, odborný seminár či kratší výlet.

Nech je váš cieľ cesty do Viedne akýkoľvek, radi vás tam odvezieme. S osobnou prepravou Bratislava Airport Taxi tam prídete bezpečne, spoľahlivo a načas.

Zdroje: 

https://www.shutterstock.com/, 

https://www.wien.info/de/empfehlungen/3-tage-wien?utm_source=facebook&utm_medium=social&fbclid=IwAR3JUXzn8JDgF3v0YBFe3Iqn7_Pg6LhBjOcHkGVpQQdvrHutLNnmArEDCdg