Friday, September 30, 2022

Čo má spoločné mestské poľnohospodárstvo vo Viedni a Bratislava Airport Taxi? Min. 1 vec - dôležitosť času

Čo poviete, môžeme spojiť modernú Viedeň s myšlienkami trvalej udržateľnosti cez poľnohospodárstvo? Isto áno, veď nové trendy v stravovaní priniesli do Viedne niekoľko inovatívnych projektov. Prečítajte si o nich viac - možno budete prekvapení, možno to budete brať ako normálnu vec.

Vo Viedni sa totižto poľnohospodárske produkty dostanú na stôl bez dlhých prepravných trás. V Bratislava Airport Taxi vieme, aké je dôležité dostať sa včas tam, kam potrebujete. Denne odvezieme na trase Bratislava - Schwechat - Viedeň desiatky turistov či obchodných cestujúcich.


Vráťme sa späť k téme a prečítajte si zaujímavé fakty o viedenskom mestskom poľnohospodárstve.

Vedeli ste o Viedni a mestskom poľnohospodárstve, že:


1. 2 z 3 uhoriek, ktoré rastú v Rakúsku, pochádzajú z hlavného mesta. Preto sa Viedeň zvykne označovať hlavné mesto uhoriek.


2. Potraviny sa pestujú na 14 % celkovej plochy Viedne, pričom cca 1/3 tejto plochy sa obrába ekologicky.


3. Lokálne podniky dokážu pokryť cca 1/3 zeleninových potrieb Viedenčanov.


4. Vo Viedni sa pestujú aj figy - v Bio-Feigenhof v Simmeringu, blízko zámku Neugebäude, ktoré bodujú u miestnych svojou chuťou.


5. Na viac ako 15 hektároch sa vo Viedni pestujú reďkovky, pričom 80 % plochy zaberajú tzv. obryne Aspern s veľkými šťavnatými buľvami jemnej chute.


6. Okolo 700 hektárov viníc obrába cca 140 vinohradníckych spoločností, pričom silno vedie biele víno (80 % z plôch vinohradov).


7. Renesanciu zažíva stará viedenská vinárska odroda "Gemischter Satz" (až 20 druhov viniča, zasadených na jednej ploche, sa aj lisuje spoločne), ktorá sa pestuje na 1/4 plochy vinohradov.

Zaujímavosťou je, že ju medzinárodná nadácia Slow-Food-Foundation zaradila do tzv. „Archy chuti“.


8. Samotné mesto Viedeň prevádzkuje ekologickú farmu Biozentrum Lobau (zelenina, zemiaky, obilniny) a vinárstvo Cobenzl (na jednej z miestnych viedenských hôr).


9. Mesto Viedeň má najväčšiu biofarmu v Rakúsku (cca 2000 hektárov ornej pôdy a viníc) a značku bioproduktov z mestskej farmy Wiener Gusto.


10. Farma Andreasa Gugumucka oživila chov slimákov vo Viedni, ktorý tu má dlhú tradíciu. Až do začiatku 20 storočia bola Viedeň baštou pre milovníkov slimákov, ktorí sa stretávali na slimačom trhu za kostolom Peterskirche.


11. Vo Viedni natrafíte na inovatívne rybie farmy. Pestovateľská spoločnosť blün používa vodu z akvária ako hnojivo na pestovanie zeleniny. Okrem iného chovajú sumca viedenského či tirolskú alpskú krevetu.


12. Komunitné záhony sú súčasťou panorámy mesta, rozširujú ponuku zelene a malým záhradkárom vytvárajú priestor pre ich hobby priamo v centre mesta.

Takéto záhrady nájdete na Donaukanal, pred známymi budovami plynomerov "Wiener Gasometern" (11er Garten) či Augarten.


Skutočne zaujímavé fakty o mestskom poľnohospodárstve vo Viedni, čo myslíte? Môžete sa o nich presvedčiť, keď sa vyberiete do Viedne s Bratislava Airport Taxi.


Preto prikladáme aj dôležité fakty o osobnej taxi službe Bratislava - Viedeň.



Vedeli ste o Bratislava Airport Taxi, že...


1. Zabezpečuje spoľahlivé a komfortné transferové taxi služby z Bratislavy (centrum mesta alebo letisko) do Viedne (centrum mesta alebo letisko Schwechat).


2. Profesionálni vodiči sa správajú priateľsky, ústretovo a prispôsobia jazdu vašim požiadavkám (času, nástupu, práce/súkromia).


3. Z Bratislavy vás odvezú komfortnou limuzínou aj na letisko do Prahy alebo do Budapešti.


4. Taxi služby si objednáte tak, ako to vyhovuje vám - telefonicky, mailom, no najjednoduchší je online formulár na webovej stránke.


5. Na dovolenku, na služobnú cestu, na odbornú konferenciu či rodinný výlet vás odvezie bezpečne, načas a bez zbytočných stresov.


Najlepšia je vlastná skúsenosť a ešte predtým referencie spokojných klientov.

Tak kedy sa k nim pridáte?


Zdroje:


https://www.wien.info/de/sightseeing/gruenes-wien/nachhaltiges-wien/stadtlandwirtschaft-425384

https://www.shutterstock.com/