Tuesday, August 9, 2022

Taxi Bratislava Schwechat odkrýva turistom nepoznanú Bratislavu

 Sú známe i neznáme. Sú viditeľné i neviditeľné. Bratislavčania ich poznajú, turisti spoznávajú. Zaujímavosti a pikošky mesta Bratislavy, kde vás z letiska Bratislava či Vienna Schwechat spoľahlivo a bezpečne dovezie taxi transfer Bratislava Airport Taxi. Potešte zrak i dušu, nakŕmte zvedavosť a objavte 10 originálnych (ne)turistických znakov Bratislavy na jeden dúšok.

1. Bratislavský Kilometrovník pod Michalskou bránou

Stop, ďalej už ani krok. Pod nohy pozerajte pod Michalskou bránou. Priamo tam leží bratislavský kilometrovník, ktorý vás poučí o vzdialenostiach Bratislavy od 31 hlavných miest vybraných štátov po celom svete, ako aj od severného a južného pólu.

Zamachrujte pred priateľmi s údajmi hodnými pravých cestovateľov.

2. Čumil na križovatke bratislavských ulíc

Prvenstvo medzi fotografovanými sochami v centre Bratislavy si už dlhodobo drží do sveta zahľadený Čumil.

Bronzová socha Viktora Hulíka z roku 1997 pritiahne pozornosť okoloidúcich - miestnych aj cudzincov.

Na križovatke ulíc Laurinská, Panská a Rybárska brána dávajte pozor, aby ste nezakopli o turistickú atrakciu bratislavského zvedavca.

3. Schöne Náci v centre Bratislavy

Ešte začiatkom 20. storočia sa elegán Ignác Lamár prechádzal ulicami starej Bratislavy a všade rozdával úsmevy. Pred dámami sňal klobúk z hlavy, daroval im kvet alebo pieseň v jeho podaní.

Dnes si na tieto časy môžete nostalgicky zaspomínať v prítomnosti legendárnej sochy Schöne Náci v bratislavskom Starom Meste.

Pekná fotografia v jeho spoločnosti poteší skutočného turistu.

4. Napoleon na Hlavnom námestí v Bratislave

Bronzová socha napoleonského vojaka upozorňuje na časy, keď sa vojská Napoleonovej armády dostali do Bratislavy. Najprv v novembri roku 1805 a potom po Bitke pri Slavkove v decembri 1805, keď sa tu podpísal Bratislavský mier.

Možno práve príbeh z toho obdobia pošepne turistom socha Juraja Meliša, opierajúc sa o lavičku na Hlavnom námestí. Stačí si prisadnúť a užiť si jej prítomnosť.

5. Svätopluk na nádvorí Bratislavského hradu

Kráľ starých Slovákov na koni sa vyníma na nádvorí Bratislavského hradu.

Bronzová socha zobrazuje Svätopluka, tretieho panovníka Veľkej Moravy, vo vznešenej nadpozemskej veľkosti.

Postojte chvíľu pri Svätoplukovi a odčítajte z tváre emócie mocného vladára v podaní autora sochy Jána Kulicha.

6. Hans Christian Andersen opäť v Bratislave

Dánsky rozprávkar sa vrátil do Bratislavy po 165 rokoch. Toľko totižto trvalo, kým na Hviezdoslavovom námestí odhalili bronzovú sochu fenomenálneho spisovateľa Hansa Christiana Andersena z dielne sochára Tibora Bartfaya.

Teraz ju tam objaví každý turista, aby mu pripomenula, že aj takáto celosvetovo známa osobnosť navštívila krásnu Bratislavu.

7. Známy herec zvečnený na Dunajskej ulici v Bratislave

"Na našej ulici je sloboda," povedal známy slovenský herec, komik a rozprávač Július Satinský. A na slobodu na Dunajskej ulici stále dohliada. Teda socha akademického sochára Svetozára Ilavského s názvom Július Satinský načúva zvukom Dunajskej ulice.

Satinského busta, osadená na kráčajúcom stole, a cez ucho na fasáde domu načúva, či je na Dunajskej ulici všetko v poriadku. Pokojne to môžu skontrolovať aj dobrodružní turisti.

8. Brána slobody pod bratislavským Devínom

Nie všetky pamätníky o slobode v Bratislave majú humorný nádych. Jeden z nich približuje odvrátenú stránku neslobody za čias komunizmu - veľavravný pamätník Brána slobody v tvare brány obitej výstrelmi zo zbraní a s vyhnutou mrežou pod hradom Devín.

Ak si myslíte, že máte málo slobody, choďte si pozrieť pamätník - bránu do slobodného sveta autora Petra Mészároša.

9. Pavol Országh Hviezdoslav na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí

Na Hviezdoslavovom námestí pred budovou historického Slovenského národného divadla už od nepamäti, resp. od roku 1937, dominuje socha slovenského majstra poetického pera Pavla Országha Hviezdoslava. Autormi sochy v nadživotnej veľkosti sú Vojtech Ihriský a Jozef Pospíšil.

Aj keď v dobe postavenia vyvolala rozporuplné reakcie, stále priťahuje pozornosť tunajších i turistov.

10. Slnečné hodiny na Ekonomickej univerzite

Keď na Bratislavu slnko svieti, pomôžu turistom pri určení času aj slnečné hodiny Skulptúra v areáli Ekonomickej univerzity. Presne od siedmej hodiny ráno až po sedemnástu poobede.

Takýto čas ukazuje monumentálne oválne dielo z roku 1986 sochára Štefana Prokopa a 3 architektov. Odvtedy prešli slnečné hodiny miernou modifikáciou a dnes sú už aj lezeckou stenou.

Ak nestihnete byť pri nich v čase ich úradných hodín, aspoň si doprajte trochu lezeckého športu.

Znaky Bratislava Airport Taxi pre turistov

Po exkurze turistických zaujímavostí mesta Bratislavy ľahko premostíme na typické znaky osobnej taxi služby z Bratislavy (letiska alebo centra mesta) do Viedne (letisko Schwechat alebo centrum mesta).

Z viac ako 25-ročných skúseností sa turisti i obchodní cestujúci zhodujú v tom, že Bratislava Airport Taxi je:

- spoľahlivá (jazdí 365 dní v roku),

- bezpečná (zodpovedá tomu vybavenosť automobilov a skúsenosti vodičov),

- komfortná (zabezpečí pohodlie luxusných limuzín),

- profesionálna (odvezú vás profesionálni vodiči s dlhoročnými skúsenosťami),

- férová (za každú jazdu je presne stanovená cena)

transferová preprava medzi Viedňou a Bratislavou.

Stačí, keď pri najbližšej ceste na dovolenku alebo služobnú cestu z letiska Bratislava, Schwechat, Budapešť či Praha, vyplníte online objednávku a vyskúšate si vašu pohodlnú cestu na letisko - bez stresov a načas.

Zdroje: 


https://bratislavaregion.travel/kategoria/786/turisticke-zaujimavosti

https://www.shutterstock.com/