Friday, January 27, 2023

Vyrazte do Viedne za svetovou výstavou z 1873 s Bratislava Airport Taxi

Vedeli ste, že pred 150 rokmi sa vo Viedni konala výstava celosvetového významu? Podujatie, vďaka ktorému sa Viedeň stala svetovou metropolou, si mesto pripomína zaujímavými aktivitami celý rok 2023. Keď sa ich rozhodnete navštíviť, stavte na pohodlné a komfortné taxi Bratislava Viedeň.

Historické okienko svetovej výstavy

Svetová výstava otvorila svoje dvere návštevníkom presne 1. mája 1873 v priestoroch pri Prátri.

Pre Viedeň znamenala poriadnu záťaž, čo sa týkalo financií, ale bola unikátnou technickou a remeselnou výstavou. Veď vystavovatelia z celého sveta tu ukázali svoje najnovšie úspechy.

Z obrovských zmien, ktorými mesto prešlo pri prípravách výstavy, ťaží ešte aj dnes. Lebo druhá polovica 19. storočia bola pre Viedeň časom vízií a nových začiatkov.

To je vynikajúci dôvod, aby sa 150. výročie svetovej výstavy v roku 2023 stalo nosným motívom mnohých viedenských podujatí.

Novinka Panorama Vienna v Prátri

Hneď na jar 2023 sa otvára nová atrakcia Panorama Vienna. Okrúhla budova odkazuje na tradície Rotundy (ústrednej budovy výstavy z roku 1873) v blízkosti Prátra. V tom čase to bola najväčšia stavba tohto druhu na svete, no v roku 1937 ju postihol zničujúci požiar.

Moderná Panorama Vienna s výškou viac ako 30 metrov a obvodom okolo 100 metrov bude poskytovať unikátne iluzionistické obrazové priestory, dokonalé vizuálne divadlo aj netradičné 360 prezentácie.


Ženy v práci v Technickom múzeu vo Viedni

Keď sa v roku 1873 otvorila svetová výstava vo Viedni, po prvýkrát v dejinách vôbec bol jej súčasťou tzv.„Ženský pavilón" (pre zviditeľnenie pracovného sveta žien).

Práve na túto raritu upozorňuje Technické múzeum vo Viedni špecifickou výstavou - „Women At Work. Pavilón žien 150 rokov na svetovej výstave vo Viedni“.

Netradičná jubilejná výstava predstavuje dokumenty, ktoré sa zachovali iba v tejto podobe v Technisches Museum Wien. Zároveň rozoberá význam a účinky prvého ženského pavilónu z roku 1873.

Pozrieť si ju budú môcť návštevníci a turisti Viedne od mája do júna 2023 alebo dlhodobo prostredníctvom špeciálnej online výstavy.

Lákavé programy rozmanitých múzeí Viedne

Špeciálnym programom k tomuto významnému výročiu prekvapí návštevníkov aj Weltmuseum Wien.

MAK - Múzeum úžitkového umenia sa pripravuje na 2 výstavy, inšpirované rokom 1873. V jednej bude hrať hlavnú úlohu orientálny trend, v druhej tradičný viedenský výrobca skla J.& L. Lobmeyr, ktorého exponáty zdobili aj vtedajší cisársky pavilón.

Dokonca sa v House of Strauss čoskoro otvorí interaktívne múzeum venované dynastii Straussovcov a budú sa tu konať rôzne koncerty a podujatia.

Nezabudnuteľný odkaz Japonska vo Viedni

Málokto vie, že práve na svetovej výstave pred 150 rokmi sa západu vo veľkom predstavilo Japonsko. Črty japonskej kultúry sa postupne dostávali do viedenského umenia aj remesiel.

Zaujímavosťou je, že vďaka výstave sa rozšírila do celého sveta sója, ktorú na výstave Japonsko prezentovalo po prvýkrát.

To je dosť dobrý dôvod, aby sa tento rok vo Viedni uskutočnili rozmanité aktivity súvisiace so sójou ako napríklad Medzinárodný sójový kongres v júni.

S taxi Bratislava Wien 365 dní v roku

Oslovila vás niektorá z foriem spomienok na svetovú výstavu a oslava jej 150.výročia? Celý rok 2023 sa môžete vydať po stopách unikátnej udalosti z 19. storočia.

Určite nezabudnite na komfortnú a spoľahlivú transferovú taxi jazdu z Bratislavy do Viedne, ktorá vás tam dovezie 7 dní v týždni, 365 dní v roku.

Odhoďte predsudky či vnútorné zábrany a online si objednajte taxi službu, s ktorou bude vaša cesta do Viedne luxusom a parádnym zážitkom.

Veď denne sa odvezie z Bratislavy (centrum mesta alebo letisko) do Viedne (centrum mesta alebo letisko Schwechat) niekoľko desiatok turistov či obchodných cestujúcich.

Zaujímavosti Viedenskej svetovej výstavy 1873

1. Hneď prvý deň výstavu pokrstil obrovský lejak a nápor návštevníkov si vyžiadal dopravný chaos.

2. Z očakávaného počtu 20 miliónov ju navštívilo len 7,3 milióna ľudí (kvôli epidémie cholery a krachu na burze sa mnohí rozhodli zostať doma).

3. Rozruch vyvolali aj veľmi predražené jedlá v areáli výstavy.

4. Hosťami veľkej spoločenskej udalosti bolo 33 vládnucich kniežat vrátane ruského cára, nemeckého cisára, talianskeho kráľa a perzského šacha.

5. V roku výstavy sa vybudoval unikátny vodovod (dlhý 95 km), ktorým sa čistá horská voda dostala z Dolného Rakúska a Štajerska do Viedne, 6 nových železničných staníc a tratí, verejná doprava, moderné hotely i kaviarne.


Zdroje:


https://www.shutterstock.com/

https://www.wien.info/de/sightseeing/vision/weltausstellung-434256?utm_source=facebook&utm_medium=social&fbclid=IwAR33vFQngFnbyWxLiprGg3hUb0AigEzQ5Uzn_OblI9Tdrx944B_1GWQS55A

https://www.technischesmuseum.at/ausstellung/women_at_work

https://panoramavienna.com/

https://www.houseofstrauss.at/museum/