Monday, February 28, 2022

Na Fašiangy do Viedne s Bratislava Airport Taxi

Karneval, sprievod s maskami a bujaré hostiny sú synonymom sviatkov, ktoré začínajú po Troch kráľoch a končia Popolcovou stredou. Fašiangy sú obdobím hodovania, veselenia a neutíchajúcej zábavy. Za tradíciami a spôsobom osláv fašiangov vás vezme Bratislava Airport Taxi v texte nižšie. A komfortnou limuzínou vás odvezie z Bratislavy do Viedne (a späť) naživo. Čo myslíte, sú fašiangy stále živé?

Fašiangy 2022

Fašiangové obdobie od 7. januára s vyvrcholením v deň, ktorým nasleduje 40-dňový pôst pred Veľkou nocou, sú rovnaké na Slovensku aj v Rakúsku.

Najviac ich vnímame cez bujaré oslavy a honosné fašiangové sprievody posledné 3 dni, ktoré sa zvyknú označovať ako Ostatky, Končiny alebo fašiangové finále.

Ak sa chystáte osláviť Fašiangy tento rok vo veľkom štýle, poznačte si do kalendára tieto dni:  27.2.2022 - fašiangová nedeľa, 28.2.2022 - fašiangový pondelok, 1.3.2022 - fašiangový utorok a 2.3.2022 - Popolcová (škaredá) streda, ktorou začína spomínaný pôst.

Popolcová streda nemá stanovený presný dátum, ale počína sa na základe dátumu Veľkej noci. Je to 46 dní pred Veľkonočnou nedeľou. Že vám nesedia počty? No nedele sa do 40-dňového pôstu nerátajú.

fašiangy viedeň 2022

Historické okienko - pôvod Fašiangov

Fašiangy majú svoj pôvod v starovekom Ríme, kedy sa začiatok nového roku riadil podľa vegetačného cyklu prírody a zhodoval sa s marcovým príchodom jari.

Oslavy rímskeho boha vinnej révy a hodovania - Bakchusa/Dionýza boli vskutku veľkolepé. Isto ste počuli o rímskym bakchanáliách.

Fašiangové tradície na Slovensku

Ľudová zábava, fašiangové obchôdzky s maškarou a veľa kaloricky bohatých jedál - to sú tradície fašiangových osláv na Slovensku.

Príprava na fašiangové oslavy začínala už vo štvrtok a patrila sem domáca zabíjačka prasaťa. Fašiangová nedeľa a pondelok boli známe zábavami, tancovačkami a hodovaním.

Fašiangové maškary na čele s turoňom (symbol zdravia a vitality) či maskou medveďa obchádzali dedinu na fašiangový utorok. Všade bolo veselo, tancovalo sa a spievalo. A čím bola maska strašidelnejšia, tým mala vyššiu moc odplašiť zlé sily.

Fašiangové sviatky končili lúčením sa s fašiangami či rituálom pochovávania basy. To znamenalo, že čas zábavy sa na istý čas končí a ľudia sa majú ponoriť viac do seba. V mestám sa fašiangy spájali skôr s bálmi a plesmi.

Názov Popolcovej stredy je odvodený od znamenia kríža popolom na čelo, ktoré robil kňaz veriacim práve v tento deň.

Fašiangové dni a ich význam v Rakúsku

V Rakúsku je zaužívaná tradícia 3 fašiangových dní, ktoré siahajú hlboko do histórie:

Rosenmontag (pondelok) - deň, keď sa v Rakúsku konajú početné fašiangové zábavy a vrcholí plesová sezóna.

Zaujímavé sú historické pozadia názvu tohto dňa. Jeden sa spája s reformáciou karnevalových aktivít výborom, ktorý zasadal v roku 1823. Bolo to v pondelok po 4. pôstnej nedeli, ktorá sa od 11. storočia nazýva Ružová nedeľa (Laetare). Iné vysvetlenie poskytuje nemecký výraz "Rasenmontag" (šialený pondelok).

Faschingsdienstag (utorok) - Dlhoročná tradícia spred kresťanských čias, siaha až do starého Grécka, súvisí s obradmi plodnosti, divadelnými hrami a maskami.

Spomína sa aj ako spovedný utorok (deň 40-hodinovej modlitby), aj ako prípravný deň na Popolcovú stredu a začínajúce pôstne obdobie. Preto sa tento deň mohli ešte jesť jedlá s vysokým obsahom tuku, ktorá boli počas pôstu zakázané.

Aschermittwoch (streda) - Začína sa 40-dňový pôst a pripomína čas, ktorý Ježiš strávil modlitbami na púšti. Názov je spojený so zvykom požehnávania popola z pálenia minuloročných palmových ratolestí počas Bohoslužby na Popolcovú stredu.

Typické fašiangové jedlá

Keďže ide o skutočné oslavy prejedania, k tradičným jedlám slovenských fašiangov patria šišky, fánky, pampúchy, rôzne záviny, či zabíjačkové špeciality.

Ani v Rakúsku to nie je inak. Tam sú veľmi vychýrené tradičné Faschingskrapfen (šišky). Podľa príbehu ide o vynález viedenskej dvornej kuchárky Cäcilie Krapf, po ktorej dostali aj svoje meno.

Tak už máte vybrané, čo ochutnáte na Fašiangy vo Viedni alebo si urobíte doma na fašiangovú nedeľu?

fašiangové plnené šišky

Oslávte Fašiangy vo Viedni

Ak chcete prežiť atmosféru Fašiang vo Viedni, máte vynikajúcu príležitosť od 24.2.2022 do 1.3.2022. Počas týchto dní sa Messe Wien premení na "Viedenský karneval" a vtiahne vás do karnevalového sveta plného rozmanitých hudobníkov, kabaretných umelcov, pouličných divadelníkov a fašiangových kulinárskych špecialít.

Aj možno sa aj viedenský Práter zmení na miesto bujarej fašiangovej zábavy, keď ním prejde honosný fašiangový sprievod.

S ohľadom na situáciu si pozrite aktualizované informácie o týchto fašiangových aktivitách vo Viedni na webovej stránke mesta Viedeň.

No vedzte, že to, čo je pre Talianov karneval v Benátkach, je pre Rakúšanov fašiangový karneval vo Villachu.

Za zábavou i pracovne s Bratislava Airport Taxi

Užite si Fašiangy podľa vášho gusta. Či sa pridáte k fašiangovému sprievodu na Slovensku, alebo si zájdete za fašiangovou zábavou do Viedne.

Keď si zmyslíte, že chcete prežiť fašiangový karneval v zahraničí a vaše lietadlo tam letí z Bratislavy, z Viedne, z Prahy alebo z Budapešti, isto sa vám bude hodiť spoľahlivá taxi služba priamo na letisko.

S Bratislava Airport Taxi nezmeškáte svoju zábavu a objavovanie nových vecí, ale ani obchodné jednanie či odborný seminár.

Rýchlo a jednoducho si objednajte váš transfer taxík z Bratislavy (centrum mesta alebo letisko) do Viedne (centrum mesta alebo letisko Schwechat) a potom sa s úsmevom na tvári odvezte za svojimi zážitkami i prácou.

Zdroje: 

https://www.shutterstock.com/
https://radimeako.sk/fasiangy-vyznam-zvyky-tradicie/
https://radiovlna.sk/clanok/100493-vianocne-sviatky-sa-koncia-stafetu-preberaju-fasiangy/
https://www.visitbratislava.com/sk/novinky/fasiangy/
https://www.feiertage-oesterreich.at/festtage/aschermittwoch/
https://www.wiener-fasching.at/
https://www.stadt-wien.at/lifestyle/essen-trinken/krapfen.html