Thursday, July 22, 2021

15 dôležitých informácií pre turistov, keď prídu (prvýkrát) do Bratislavy s Bratislava Airport Taxi

Pre turistov, ktorí navštívia Bratislavu prvýkrát alebo sem chodia veľmi zriedka, budú veľmi osožné základné informácie o zdanlivo bežnom fungovaní mesta Bratislava. To sa týka možností dopravy, fungovaní infocentier, služieb úschovní a pod. Majte tieto informácie stále po ruke pre príjemný a pohodlný výlet alebo obchodné stretnutie v Bratislave, kde vás radi dovezieme i z Viedne.

Naša súkromná taxi transfer služba odvezie na trase Viedeň (centrum alebo letisko Schwechat) – Bratislava (letisko alebo centrum) denne niekoľko desiatok cestujúcich, ktorí prichádzajú do Bratislavy služobne i kvôli výletom a rekreácii.

Ak sa ocitnete v Bratislave po prvýkrát, istotne uvítate základné turistické informácie, aby ste vedeli, ako to v Bratislave bežne chodí.

bratislava vylet


  1. Bezplatná Wi-Fi v Bratislave

V rámci centra mesta Bratislava je pre turistov a návštevníkov plne k dispozícii bezplatná Wi-Fi sieť „Visit Bratislava“ v 13 lokalitách. Stačí, keď odsúhlasíte Podmienky používania služby tejto verejne Wifi siete a nájdete všetky potrebné informácie o Bratislave a jej okolí.

  1. Turistické informačné centrá pre návštevníkov Bratislavy

Turistické infocentrá v centre mesta i na Hlavnej železničnej stanici radi uvítajú turistov a poskytnú im svoje služby.

Dostanete tu bezplatné mapy a prospekty o meste Bratislava a celom Bratislavskom kraji, môžete si kúpiť zľavovú kartu mesta Bratislava CARD, cestovné lístky na verejnú dopravu, rezervovať zážitkové i privátne prehliadky mesta, výlety a ubytovanie.

  1. Cestovanie v Bratislave mestskou hromadnou dopravou

Lístky pre cestovanie v hromadnej doprave si zakúpite v automatoch priamo na zastávke verejnej dopravy alebo v novinovom stánku, prípadne iných predajných miestach (napr. v turistickom infocentre).

Po vstupe do vozidla je potrebné lístok označiť, aby vás neprekvapil kontrolór cestovných lístkov priamo vo vozidle.

Platí tu nepísané pravidlo, že mladší cestujúci uvoľňujú miesto na sedenie starším cestujúcim, ženám s malými deťmi a tehotným ženám.

  1. Požičovne áut a parkovanie v meste Bratislava

Pre váš komfort môžete využiť aj početné služby autopožičovní priamo v hoteloch alebo menších privátnych prevádzkach, kde vám požičajú auto podľa vašich požiadaviek.

Parkovanie v centre mesta je označené svetelnými informačnými tabuľami s aktuálnym počtom voľných miest na parkoviskách alebo v podzemných garážach. Parkovné môžete zaplatiť formou sms správy alebo zakúpením parkovacej karty v automate.

Aj keď sa na Slovensku zvykne pripíjať na rôznych príležitostiach alkoholom, za volantom sa alkohol netoleruje. Ak sa chcete v Bratislave zabávať, objednajte si taxi službu alebo pite len nealkoholické pivo.

  1. Taxi služby v Bratislave

Samozrejme, cez Bratislavu sa môžete presúvať aj prostredníctvom taxi služieb. Je lepšie, aj cenovo, keď si taxík objednáte telefonicky, ako keď ho zastavíte na ulici alebo na stálom stanovišti.

O cene taxi služby sa informujte pred nástupom do vozidla. Každý taxík musí mať vo vozidle cenník a používať taxameter.

  1. Bratislavou na bicykli alebo na kolobežke

V Bratislave sa využívajú bicykle skôr pre šport alebo aktívny oddych, do práce chodí na bicykli len veľmi málo ľudí.

Ak máte chuť, spoznávať Bratislavu na bicykli, požičajte si jeden zo žltých bicyklov vďaka službe Bikesharing – zdieľanému systému staníc s bicyklami.

Rovnako môžete vyskúšať jazdu naprieč centrom Bratislavy na elektrokolobežke, požičanej v niektorej z požičovní alebo pomocou aplikácie Bolt služby zdieľaných kolobežiek.

  1. Pri výlete v Bratislave využite Bratislava CARD

Oficiálna turistická karta Bratislava CARD vám pomôže spoznať to najlepšie z Bratislavy v krátkom čase.

Vďaka tejto destinačnej turistickej karte máte neobmedzené cestovanie verejnou dopravou, voľný vstup do 14 múzeí a galérií, bezplatnú prehliadku mesta a vyše 100 ďalších atraktívnych zliav až do výšky 50 % v gastronomických a iných prevádzkach.

Bratislava CARD si môžete kúpiť online alebo na vybraných viac ako 15-tich miestach v rámci mesta Bratislava.

  1. V Bratislave na kávu

Podobne ako Wien, aj Bratislava má svoju kaviarenskú kultúru. V Bratislave sa to priam hemží rozmanitými druhmi kávy. Ak si tu vypýtate len „kávu, prosím“, čašník vám hneď vymenuje aspoň 10 druhov kávy, z ktorých si môžete vybrať svoj obľúbený nápoj.

  1. Úschovne batožiny pre návštevníkov Bratislavy

Pokiaľ sa chcete vydať na prehliadku Bratislavy bez batožiny, môžete si ju uschovať na autobusovej alebo vlakovej stanici a aj v úschovniach v centre mesta.

  1. Prepitné ako odmena za služby v Bratislave

Opäť zhodne ako vo Viedni, aj v Bratislave je zaužívaný zvyk dávania prepitného – zaokrúhlením sumy nahor a pri vyšších sumách 10% z finálnej platby. Výška prepitného odráža skutočnú spokojnosť hosťa s poskytnutými službami.

  1. V Bratislave za nákupmi

Pokiaľ si chcete odniesť z Bratislavy pekný suvenír alebo zaujímavý fashion kúsok lokálnych výrobcov, zamerajte sa na obchodíky umiestnené priamo v centre mesta – v Starom meste. Tie sú bežne otvorené v pracovné dni od 10.00 hod. do 18.00 hod., v sobotu do 13.00 hod.

Alebo sa vyberte za nákupmi do veľkých nákupných centier roztrúsených na okraji mesta, kde výhodne nakúpite alebo si posedíte v príjemnej kaviarničke denne od 10.00 hod. do 21.00hod.

  1. Na návštevu sa v Bratislave nosia kvety

Pozvali vás v Bratislave na návštevu? Dobrým zvykom je, priniesť hostiteľke kvety a hostiteľovi pekné víno alebo iný alkohol. Slováci sú známi bohatým pohostením počas návštevy a tiež je možné, že sa bude od vás očakávať, aby ste sa pri vstupe do bytu alebo domu vyzuli.

  1. Bezbariérovosť v Bratislave

Bratislava sa snaží byť ústretová aj voči obyvateľom a turistom s obmedzenou možnosťou pohybu.

Bezproblémový presun umožňuje povrch väčšiny ulíc v centre mesta, ale ulice s historickou dlažbou majú nerovný povrch, obrubníky a zložitejší presun po nich.

Bezbariérové garáže v centre mesta sú viditeľne označené príslušným znakom, rovnako ako parkovanie miesta pre držiteľov preukazu ŤZP a ŤZP-S s platným Európskym parkovacím preukazom.

Všetky spoje mestskej hromadnej dopravy nie sú bezbariérové. Plne bezbariérové linky nájdete v cestovných poriadkoch označené symbolom vozíčkara pri čísle danej linky.

Zoznam pamiatok, galérií, múzeí, hotelov i reštaurácií, ktoré poskytujú bezbariérové služby, si vyhľadáte na webových stránkach mesta Bratislava alebo v turisticko-informačnom centre.

  1. Ako platiť v Bratislave?

Na Slovensku a teda aj v Bratislave je národnou menou EURO.

Pokiaľ si chcete zameniť zahraničnú menu, môžete tak urobiť v bankách alebo zmenárňach.

Zmenárne sa nachádzajú vo všetkých pobočkách bánk, v mnohých supermarketoch a hoteloch a tiež na letisku Bratislava a na hlavnej železničnej stanici.

Pokojne môžete platiť platobnou kartou, keďže kreditné (American Express, Diners Club, Visa a Eurocard/Mastercard) i platobné karty (Maestro a Visa Electron) sú všeobecne prijímané.

Cestovné šeky vydané spoločnosťami Thomas Cook, American Express a Visa prijímajú všetky veľké banky, pričom poplatok za zmenu je min. 1% z nominálnej hodnoty šeku.

  1. Sviatky na Slovensku a teda aj v Bratislave, keď je všetko zatvorené

Na Slovensku sú tieto sviatky a dni, keď sú obchody, vybrané služby a nákupné centrá zatvorené: 1. január, 6. január, Veľký piatok, Veľkonočný pondelok, 1. máj, 8. máj, 5. júl, 29. august, 1. september., 15. september, 1. november., 17. november., 24. december, 25. december a 26. december.

Poznámka: Vzhľadom na obmedzenia v súvislosti s „COVID-19“ sa o aktuálnej situácii a prípadných obmedzeniach pre turistov informujte priamo na internetových stránkach mesta Bratislava.

bratislava mesto


Spoľahlivo a pohodlne z Viedne do Bratislavy a späť

Spoľahlivé taxi služby v komfortnej limuzíne pre vás radi zariadime kedykoľvek počas dňa, 7 dní v týždni.

Z letiska (Schwechat alebo Bratislava) vás Bratislava Airport Taxi bezpečne zavezie do centra Bratislavy, aby ste si mohli naplno užívať váš zážitkový pobyt alebo dôležité obchodné stretnutie.

Keď budete potrebovať odviezť naspäť na letisko (Bratislava, Viedeň, Budapešť, Praha), opäť vám zabezpečíme jazdu v pohodlí taxíkabez zbytočných časových stresov.


Zdroje: https://www.visitbratislava.com/sk, https://www.shutterstock.com/