Monday, December 13, 2021

Bratislava Airport Taxi predstavuje Vianoce vo Viedni

 Pôvodne sme vás chceli nalákať na viedenské vianočné trhy, ale situácia je taká, aká je. Preto sme zmenili plány a vianočnú atmosféru v Rakúsku vám priblížime cez ich adventné a vianočné tradície. A keď sa nabudúce rozhodnete ísť na vianočné trhy do Viedne, radi vás tam spoľahlivo odvezieme. 7 dní v týždni, 24 hodín denne.

Zvianočnieva sa a kúzlo Vianoc sa nám dostáva pod kožu.

Vianočná atmosféra sa už šíri vzduchom a cítiť ju na každom kroku - u nás, vo Viedni a aj v celom Rakúsku. Čaro vyzdobených ulíc a vôňa kulinárskych špecialít vás naladí na najkrajšie sviatky roka.

Vianočné zvyky v Rakúsku však nemajú veľa spoločného s obrovskými komínmi či sobmi s červenými nosmi.

vianoce rakusko

Advent vo Viedni a adventné vence

Adventné obdobie spríjemňujú Viedenčanom adventné svietniky a vence, ktoré si veľmi obratne vyrábajú z jedľových vetvičiek a ozdobujú ich symbolickými fialovými stuhami. Dokonca sa tu organizujú výstavy najkrajších adventných vencov.

Čakanie na Vianoce si krátia otváraním okienok adventného kalendára, za ktorými sa ukrývajú vianočné obrázky, čokoládky alebo malé prekvapenia.

Na sviatok sv. Barbory (4. decembra) zvyknú odrezať halúzky z čerešne alebo jablone a vložia ich do vázy s vodou. Ak im do Vianoc rozkvitnú, budú mať štedrý rok plný hojnosti a šťastia.

Aj vo Viedni chodí Mikuláš

Tradične 6. decembra prichádza Mikuláš, ktorý dobré deti obdaruje mandarínkami, orieškami, čokoládou a perníkmi. Kedysi vraj chodil s Mikulášom aj Krampus (čert) a ten trestal zlé deti.

Vedeli ste, že o súčasnú podobu Mikuláša s dlhou bielou bradou, fúzami a v plášti s kapucňou sa postaral rakúsky maliar Moritz von Schwind v 19. storočí?

Tradičné vianočné štóly a perníky z Viedne

Predvianočné pečenie začína vo Viedni už koncom novembra, aby už na Mikuláša boli nachystané tradičné vianočné koláčiky, vianočné štóly, vianočky, torty či likéry.

Mnoho koláčov, ktoré sa pečú na Vianoce aj u nás, pochádza z Rakúska alebo z Nemecka. Vanilkové rožky a ich voňavý pôvod sa spája práve s Viedňou.

Okrem vianočného punču a vareného vína, ktorého rozmanité druhy rozvoniavajú naprieč všetkými viedenskými ulicami, patrí k rakúskym Vianociam aj vaječný likér. A najlepšie ten doma robený.

Pieseň posolstva mieru vznikla v Rakúsku

Šesť strof piesne "Tichá noc, svätá noc" spája ľudí po celom svete už viac ako 200 rokov a roznáša tak posolstvo mieru. Bez ohľadu na hranice štátov, jazykové bariéry či náboženstvo.

Báseň "Tichá noc, svätá noc" napísal v roku 1816 pastor Joseph Mohr a o dva roky neskôr ju zhudobnil jeho priateľ Franz Xaver Gruber.

Isto si ju spievate alebo pohmkávate na Vianoce aj vy, však?

Darčeky vo Viedni nosí Ježiško

V celom Rakúsku nosí darčeky pod stromček Christkind - Ježiško. Jeho príchod oznamuje na Štedrý deň podvečerný zvon.

Už počas adventu môžu deti vo Viedni písať svoje priania do listu pre Ježiška a poslať ich poštou Christkindl do Steyru v Hornom Rakúsku. Tá už od roku 1950 prijala obrovské množstvo listov s detskými vianočnými prianiami.

Najdlhšia noc v roku plná rakúskych tradícií

Blízko pred Vianocami, počas najdlhšej noci v roku (zimného slnovratu), v Rakúsku nazývanej Thomasnacht, sa traduje mnoho zvykov, z ktorých niektoré sa ešte stále zachovávajú.

Boli spojené predovšetkým s veštením budúcnosti. Prinajlepšom vám priniesli znamenie, že o chvíľu už bude po predvianočnom strese a prídu sviatky pokoja a radosti.

Štedrý deň vo Viedni

Vianočný stromček je aj tu typickým vianočným symbolom. Pod bohato ozdobenú jedľu alebo smrek sa ukladajú aj doma vyrobené figúrky z betlehema, ktoré sa v rodinách dedia z generácie na generáciu.

Keď doznie vianočný zvon, ktorý oznámi príchod Ježiška, rozbalia sa vianočné darčeky. Zaujímavé je, že darčeky otvára vždy hlava rodiny, teda otec.

Základom sviatočného štedrovečerného menu je vyprážaný kapor a hydina na všetky možné spôsoby, ale hlavne obľúbené viedenské rezne. Samozrejmosťou je polievka s pečeňovými knedličkami, zemiakový šalát k rezňu, zajac a sladká kukuričná kaša s hrozienkami a jablkami, poliata sladkým čerešňovým likérom. Ako dezert sa podáva domáca bábovka a káva.

Štedrosť a hojnosť sa v rakúskych domácnostiach zdržiava aj ďalšie dni (25. decembra a 26. decembra), kedy sa domáci venujú početným návštevám príbuzných a priateľov.

trhy vieden

S Bratislava Airport Taxi na letisko do Viedne a do Bratislavy aj cez Vianoce

Pravú vianočnú atmosféru Viedne vám prajeme prežiť na vlastnej koži. Počas priaznivej situácie vás tam radi odvezieme. Lebo čaro viedenských Vianoc, vôňa domáceho punču, regionálnych sladkých maškŕt a nespočetné množstvo svetielok je prosto jedinečné.

Pre vašu individuálnu aj skupinovú cestu z Bratislavy (centra mesta alebo letiska) do Viedne (centra mesta alebo letisko Schwechat), na letisko do Budapešti a do Prahy si zvoľte bezpečný a komfortný taxík.

Naši profesionálni vodiči sa postarajú, aby ste do cieľa vašej cesty - výlet, dovolenku alebo služobnú cestu či odborný seminár prišli včas a v dobrej nálade.

Spoľahnite sa na bezpečnú a pohodlnú taxi transfer službu, ktorú môžete využiť 24 hodín denne, 365 dní v roku - aj cez Vianoce.

Zdroje: 

https://www.shutterstock.com/

https://www.stadt-wien.at/freizeit/feste-feiertage/weihnachten/weihnachtsbraeuche-in-oesterreich.html https://www.austria.info/de/aktivitaeten/stadt-und-kultur/brauchtum-und-tradition/weihnachtszeit-in-oesterreich