Thursday, April 14, 2022

Za tradíciami Veľkej noci na Slovenku a v Rakúsku s Bratislava Airport Taxi

 Blížia sa sviatky Veľkej noci. Aké budú pre vás? Možno budete sláviť v duchu tradícií. Možno máte naplánovanú krátku dovolenku, na ktorú odlietate z Bratislavy alebo z Viedne. Na letisko Bratislava aj Schwechat vás z Bratislavy spoľahlivo odvezie taxi služba Bratislava Airport Transfers. Cestu na letisko si môžete skrátiť týmto článkom o Veľkonočných sviatkoch na Slovensku a v Rakúsku. Alebo sa vydajte na viedenské veľkonočné trhy. Aj tam vás radi odvezieme.


Kedy sa oslavuje Veľká noc?

Veľká noc sa na Slovensku a v Rakúsku oslavuje v rovnaký termín, ale každý rok iný dátum. Ten sa odvíja od termínu prvého jarného splnu mesiaca.

Veľkonočná nedeľa potom pripadne na prvú nedeľu po tomto splne. Podľa kresťanstva je to deň, keď vstal Ježiš Kristus z mŕtvych.

Prečo sa oslavuje Veľká noc?

Veľká noc je jedným z najväčších kresťanských sviatkov, ktoré pripomínajú umučenie, smrť a vzkriesenie Ježiša Krista.

Ako sviatky jari sú spojené aj s pohanskými rituálmi vítania jari, oslavami hojnosti, úrody a zdravia. Jednoducho povedané so zábavou, šibačkou a oblievačkou. Preto Veľkú noc nejedno slovenské dievča nemá v obľube. Ale pekne po poriadku.

Veľká noc deň za dňom

Atmosféru Veľkonočných sviatkov vytvárajú na Slovensku aj v Rakúsku početné zvyky a tradície. Líšia sa od jedného regiónu k druhému, preto sme vybrali len tie najznámejšie.

Ako prvé uvádzame veľmi bohaté a obľúbené Veľkonočné trhy v Rakúsku, ktoré vo Viedni (Ostermarkt Schloss Schönbrunn, Ostermarkt Am Hof, Altwiener Ostermarkt auf der Freyung) trvajú až do Veľkonočného pondelka.

Smrtná nedeľa

Je to 5.pôstna nedeľa (2 týždne pred Veľkou nocou), s ktorou sa na Slovensku spája staroslovanský zvyk vynášania a pálenia Moreny ako symbolické odnesenie zimy, smrti, chorôb a iných neduhov z chotára.

Z pohľadu kresťanského náboženstva je to deň, keď sa židovská veľrada rozhodla o Ježišovej smrti.

Kvetná nedeľa

Kvetná nedeľa, teda 6. pôstna nedeľa, pripomína príchod Ježiša do Jeruzalema (hlavného mesta Židov), aby tu oslávil veľkonočné sviatky.

Jej označenie symbolizujú palmové ratolesti, ktorými ľud vítal Ježiša pri príchode do mesta.

Na Kvetnú nedeľu si ľudia nosili rozvinuté vŕbové prútiky (bahniatky) do kostola, ktoré im kňaz posvätil. Posvätené bahniatka tak získali veľkú moc a niekedy si ich ľudia zastokávali za obrazy alebo za hradu na povale, aby chránili dom pred bleskom.

V Rakúsku sa začína Veľká noc práve tzv. Palmsonntag. Vtedy sa začína tzv. Karwoche, pričom slovo "Kar" pochádza zo starého nemeckého výrazu "kara" a znamená nariekať či smútiť. Ku Kvetnej nedeli v Rakúsku patria tiež ozdobené "Palmzweige" (niekedy aj jablkami a praclíkmi) a organizujú sa procesie a "palmové" sprievody.

Zelený štvrtok

Názov Zelený štvrtok je odvodený od zelene Getsemanskej záhrady, kde bol zatknutý Ježiš. Pre mnohých je to však synonymum zelených jedál, ktoré sa konzumujú v tento deň.

Ako kresťanský sviatok pripomína deň poslednej večere Ježiša Krista s apoštolmi a neskôr modlenia v Getsemanskej záhrade.

Ako staroslovanský sviatok je spojený s rituálmi pre hojnú úrodu a hospodárstvo.

Aj v rakúskych domácnostiach sa počas tohto dňa varí "zelené" jedlo, no názov Gründonnerstag má s tým málo spoločného. Tento názov sa vracia k starému výrazu „grunen“, ktorý znamená „nariekať, plakať“.

Na Zelený štvrtok zmĺknu aj v Rakúsku kostolné zvony a ich zvuk nahradí rachot drevených veľkonočných "rapkáčov", s ktorými chodia chlapci od domu k domu.


Veľký piatok

Počas Veľkého piatka si kresťania pripomínajú umučenie a smrť Ježiša Krista. V minulosti sa počas toho dňa nemohlo hýbať so zemou, teda pracovať na poli. Dnes ho poznáme aj ako deň prísneho pôstu.

V Rakúsku je známe tzv. Karfreitagei - vajíčko Veľkého piatku znesené na Zelený štvrtok alebo Veľký piatok ako talizman šťastia, ktoré má magickú moc ochrany majetku a zvierat. Počas dňa sa zvyknú jesť ryby a pôstna polievka - Stosuppe.

Biela sobota

Príprava rozmanitých veľkonočných jedál na Bielu sobotu bola typická v minulosti a v mnohých domácnostiach to platí aj dnes. Ak sa držíme kresťanských tradícií, potom je to deň, keď bol Ježiš uložený do hrobu.

Biela sobota sa spájala aj so zažínaním nového svetla. To bolo v domácnostiach symbolicky roznietené novým ohňom, zapáleným pomocou kremeňa.

Na Karsamstag (Bielu sobotu) sa aj u našich susedov začínajú prípravy na Veľkú noc. Rakúšania zvyknú piecť veľkonočného barančeka a pripravovať veľkonočné ozdoby.

Vo vybraných oblastiach Rakúska sa do kostolov prinášajú na posvätenie košíky plné surovín na veľkonočné pohostenie. Po bohoslužbe sa tiež zapaľujú veľkonočné ohne (vatry) ako symbol Ježišovho zmŕtvychvstania.

Veľkonočná nedeľa

Veľkonočná nedeľa ako jeden z najväčších sviatkov kresťanov symbolizuje Ježišov zápas so smrťou a hlavne deň, kedy vstal Ježiš z mŕtvych.

Podľa starých tradícií sa v tento deň nevarilo, ani sa nekrájalo nožom. Popoludnie trávili ženy a dievčatá chystaním veľkonočných kraslíc pre mládencov.

K zvykom, ktoré sa zachovali do dnes, patrí aj posvätenie veľkonočných jedál v kostoloch a bohaté hodovanie pri veľkonočnom obede.

Ostersonntag (Veľkonočná nedeľa) sa v rakúskych rodinách pripomína spoločným jedením posväteného jedla, z ktorého si každý odnesie kúsok blaženosti.

Veľkonočný pondelok

Záverečným dňom Veľkej noci je Veľkonočný pondelok. Možno sa budete čudovať, no práve zvyky šibania korbáčmi a oblievania studenou vodou, majú priniesť dievčatám krásu, silu a zdravie. Takže kúpačom a šibačom patrí sladká alebo finančná odmena a malé pohostenie. Kedysi sa veľkonočné sviatky končili veselicou a tancom.

Deti v Rakúsku už od 17. storočia hľadajú na Veľkonočný pondelok (Ostermontag) farebné vajíčka a sladkosti od veľkonočného zajačika, ktorý im ich schoval do trávy. Zajac a vajíčka sú symbolom plodnosti a života. Okrem toho je to deň návštev rodín a jarných prechádzok.


Veľká noc na cestách s Bratislava Airport Taxi

Trávite Veľkonočné sviatky cestovaním a objavovaním nových miest. Aj pre tieto sviatky už máte dopredu rezervovanú letenku do vybranej destinácie.

Myslite i na bezpečnú a pohodlnú cestu z Bratislavy (centrum mesta alebo letisko) na letisko do Bratislavy, do Viedne - Schwechat, do Budapešti a do Prahy.

Rezervujte si dopredu vašu taxi službu, s ktorou budete vo vašom cieli bez stresov a načas. Použite online formulár transferovej taxi služby Bratislava Vienna Transfers a o vašu pohodovú cestu na letisko a z letiska sa radi postaráme.

Robíme tak 365 dní v roku, 24 hodín denne. Takže aj počas Veľkej noci.

Zdroje:


https://www.shutterstock.com/

https://slovenske-zvyky.webnode.sk/kalendar-akcii/jar

https://www.steirische-spezialitaeten.at/brauchtum/wissenswertes-ostern-brauchtum-kulinarik.html

https://www.austria.sk/index/blog-366-Velkonocne-zvyky-v-Rakusku.htm

https://www.oesterreich-spezialitaeten.at/ostern/wie-feiert-ostern-oesterreich.html

https://www.feiertage-oesterreich.at